Επαναλειτουργεί η Wikipedia

Επαναλειτουργεί η Wikipedia

Η Wikipedia λειτουργεί μετά την 24ωρη διαμαρτυρία για την προτεινόμενη στις ΗΠΑ νομοθεσία κατά της πειρατείας online.

Η εγκυκλοπαίδεια του Ίντερνετ Wikipedia αποκατέστησε την παρουσία της στο Ίντερνετ αφού είχε κλείσει την αγγλόφωνη ιστοσελίδα της στο πλαίσιο μιας 24ωρης διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη στις ΗΠΑ νομοθεσία κατά της πειρατείας online.

"Το μπλακάουτ της Wikipedia τελείωσε και το κοινό μίλησε", δήλωσε η διευθύντρια του Ιδρύματος Wikipedia Σου Γκάρντνερ στον ιστότοπο του ιδρύματος.

"Εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια χρήστες είδαν την σελίδα του μπλακάουτ που ρωτούσε αν μπορεί κανείς να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση. Είπατε όχι", δήλωσε η Γκάρντνερ.

"Κάνατε τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και λιώσατε τους σέρβερ τους", συνέχισε.

Η χωρίς προηγούμενο αυτή κίνηση ήρθε σε αντίδραση σε δύο νομοσχέδια που προχωρούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Νόμο για να σταματήσει η ον-λάιν πειρατεία (Stop Online Piracy Act, SOPA) και το Νόμο για την προστασία του IP (Protect IP Act, PIPA).

Οι επικριτές της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και θα δώσουν στους ιδιοκτήτες περιεχομένου δρακόντειες δυνάμεις για να κλείνουν ιστότοπους που εμπλέκονται σε πειρατεία, ακόμη κι αν προσφέρουν απλώς συνδέσμους προς περιεχόμενα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Άλλοι ιστότοποι, όπως ο Google, συντάχθηκαν με τη διαμαρτυρία της Wikipedia χωρίς να βγουν οφλάιν. Η Wikipedia υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία διαμαρτυρίας της.

Η υποστήριξη προς τη νομοθεσία φαίνεται ότι μειώνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς πολλοί βουλευτές ανακοινώνουν στο Twitter και το Facebook ότι δεν θα την υποστηρίξουν.

SHARE:

24Media Network