Επανασχεδιάζοντας τον κόσμο με την οπτική του φύλου: Μα τι άλλο θέλουν οι γυναίκες;

Επανασχεδιάζοντας τον κόσμο με την οπτική του φύλου: Μα τι άλλο θέλουν οι γυναίκες;

Πόσες φορές μια γυναίκα νιώθει ανασφαλής, όταν βρίσκεται μόνη με έναν άγνωστο άνδρα, όπως μπαίνοντας σε ταξί, όπου καταγράφει τις πινακίδες για σιγουριά;

Ας υποθέσουμε ότι ετοιμαζόμαστε να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα δρόμου. Από την ίδια αφετηρία, αθλητές και αθλήτριες περιμένουν το σήμα της εκκίνησης. Όμως, μια στιγμή, άντρες και γυναίκες στον ίδιο αγώνα, από την ίδια αφετηρία, είναι δίκαιο; Η συντριπτική πλειοψηφία μάλλον θα απαντούσε αρνητικά. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποδεδειγμένο ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική σωματοδομή και μυϊκή δύναμη, επομένως οι γυναίκες κατά πάσα πιθανότητα θα αδικούνταν σε έναν τέτοιο αγώνα, αφού δεν θα ξεκινούσαν με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Και ενώ στον αθλητικό στίβο θα αποδεχόμασταν ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την οπτική του φύλου για να είναι δίκαιος ο αγώνας, στον στίβο της ζωής θεωρούμε ότι φτάνει και περισσεύει το «ίσα δικαιώματα». Τι άλλο πια ζητούν οι γυναίκες; Ναι, όλοι και όλες μπορεί να ζούμε στην ίδια πόλη, υπό τις ίδιες συνθήκες. Ωστόσο, ποιος κινδυνεύει περισσότερο, διασχίζοντας μια ερημική περιοχή, χωρίς φωτισμό, στη μέση της νύχτας; H Indira από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας το έχει ζήσει σε ακραία μορφή. Κάτοικος της Heliopolis, της μεγαλύτερης παραγκούπολης της χώρας, ζούσε μαζί με χιλιάδες άλλες γυναίκες με τον φόβο να κυκλοφορούν τις βραδινές ώρες. Ώσπου μέσα από την ομάδα γυναικών της ActionAid, ξεκίνησαν εκστρατεία, με βραδινές πορείες διαμαρτυρίας με φακούς, διεκδικώντας μια ασφαλή γειτονιά για τις γυναίκες. Και ο πρώτος δημόσιος φωτισμός στην περιοχή τους είναι πλέον γεγονός. Έχουν ακόμα πολύ δρόμο, μέχρι ο τόπος τους να είναι βιώσιμος για τις γυναίκες, αλλά η αρχή, ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά και τη δύναμη να διεκδικούν, έχει γίνει.

Ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένα νομικά εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, όπως και στη Ρουάντα. Οι μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι εκείνα που στην πλειοψηφία εγκαταλείπουν την εκπαίδευση ήδη από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και κάνουν τις περισσότερες απουσίες, με επιπτώσεις στην απόδοσή τους. Από τους βασικούς λόγους, η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής για κορίτσια, τα οποία τις ημέρες που έχουν περίοδο μένουν στο σπίτι, αφού δεν έχουν σερβιέτες και μέρος για να αλλάζουν, με αποτέλεσμα να ντρέπονται τους συμμαθητές τους. Η ActionAid, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κοριτσιών κατασκευάζει τουαλέτες και ασφαλείς χώρους για κορίτσια στα σχολεία. Στους χώρους αυτούς εξυπηρετούνται και οι δασκάλες, που αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα έλλειψης ιδιωτικού χώρου.

Πόσες φορές μια γυναίκα νιώθει ανασφαλής, όταν βρίσκεται μόνη με έναν άγνωστο άνδρα, όπως μπαίνοντας σε ταξί, όπου καταγράφει τις πινακίδες για σιγουριά; Αν ζεις στην Ινδία, οι πιθανότητες να κινδυνεύεις από περιστατικά βίας είναι αυξημένες. Η ActionAid εκπαιδεύει και στηρίζει γυναίκες οδηγούς ταξί. Έτσι, από τη μία παρέχεται ασφάλεια στις πελάτισσες και από την άλλη καταρρίπτονται τα στερεότυπα περί αντρικών και γυναικείων επαγγελμάτων.

-Να παίξω κι εγώ; -Δεν έχουμε ομάδες για κορίτσια! Ναι, κάποια αθλήματα θεωρούνται ακόμα και σήμερα ανδροκρατούμενα και ακόμα και αν ένα κορίτσι ή μία γυναίκα επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά, δεν έχει τη δυνατότητα. Μέσα από τις μεικτές ομάδες σε διάφορες χώρες δράσης της, η ActionAid συμβάλλει ώστε να αλλάζει σιγά-σιγά η νοοτροπία για «αγορίστικα» αθλήματα και τη γενικότερη συμπερίληψη στον αθλητισμό. Στο Αφγανιστάν, στο Νεπάλ, στη Βραζιλία, στον Κολωνό της Αθήνας, παίζουν μπάλα αλλιώς και βάζουν γκολ στις ίσες ευκαιρίες.

Βραζιλία, Ρουάντα, Ινδία, τα παραδείγματα, ωστόσο, δεν είναι από κόσμους μακρινούς, έξω από εμάς και τον «πολιτισμό» μας. Γυναίκες που δε νιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους, που αγωνίζονται να βρουν χρόνο για να ακουστεί η φωνή τους, που κάνουν όνειρα για τις σπουδές τους, που επιθυμούν να συμμετέχουν εξίσου σε όλες τις δραστηριότητες, είναι γυναίκες που όλοι και όλες συναντάμε στην καθημερινότητά μας, στα προσωπικά μας βιώματα. Τελικά «αυτό που θέλουν οι γυναίκες», αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι ίσες ευκαιρίες. Και ίσες ευκαιρίες δεν σημαίνει να ξεκινούν όλοι από κοινή αφετηρία, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του καθένα και της καθεμιάς. Η οπτική του φύλου συμβάλλει ώστε η ζωή να μην είναι αγώνας μετ’ εμποδίων για κανέναν.

Δείτε εδώ το βίντεο που έφτιαξε η ActionAid για τη σημασία της γυναικείας οπτικής στους δημόσιους προϋπολογισμούς

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα