Μας έσωσε η μονάδα απορρύπανσης

default image

Περίπου χίλιους τόνους εξαιρετικά μολυσμένου ύδατος, πέτυχε να επεξεργαστεί η μονάδα απορρύπανσης ραδιενεργών υδάτων που κατασκευάστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Η μονάδα απορρύπανσης ραδιενεργών υδάτων που κατασκευάστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πέτυχε να επεξεργαστεί περίπου χίλιους τόνους εξαιρετικά μολυσμένου ύδατος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva.

Η μονάδα που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ με εξοπλισμό της Areva και της αμερικανικής εταιρείας Kurion χρειάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της το Σάββατο, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξή της, λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου της ραδιενεργής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης της μονάδας, TEPCO, στοιχεία του συστήματος της Kurion σταμάτησαν να λειτουργούν μετά από μόλις πέντε ώρες λόγω της τεράστιας ποσότητας ραδιενεργού καισίου που υπήρχε μέσα στα επεξεργασμένα απόβλητα.

Η αμερικανική εταιρεία έκανε τις αναγκαίες τροποποιήσεις και μετά την επισκευή μιας φραγμένης σωλήνωσης στο σύστημα της Areva, η TEPCO αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας δοκιμής υπό πραγματικές συνθήκες, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στις 06:30,ώρα Ελλάδας, και έληξε την Τετάρτη στις 04:00,ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Areva, 1.000 τόνοι άκρως ραδιενεργού νερού μπόρεσαν έτσι να απορρυπανθούν.

Ένας εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι μια δεύτερη δοκιμή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω ενός προβλήματος με ένα μετρητή της kurion.

Η μονάδα απορρύπανσης έχει δυνατότητα επεξεργασίας 50 τόνων αποβλήτων ανά ώρα, ή 1.200 τόνων την ημέρα, μειώνοντας τη ραδιενέργεια με τη χρήση μιας ειδικής χημικής ουσίας κατά 1.000 έως 10.000 φορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα