Επικίνδυνα παιχνίδια: Ο Ερντογάν θέλει να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan addresses on February 1, 2011 lawmakers and supporters of his Justice and Development Party in Ankara. Erdogan urged Egyptian President Hosni Mubarak on February 1 to meet his people's "desire for change."  In his weekly speech to his party's lawmakers in parliament, Erdogan described his appeal to Mubarak as "very sincere advice, a very sincere warning."  AFP PHOTO / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)
Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan addresses on February 1, 2011 lawmakers and supporters of his Justice and Development Party in Ankara. Erdogan urged Egyptian President Hosni Mubarak on February 1 to meet his people's "desire for change." In his weekly speech to his party's lawmakers in parliament, Erdogan described his appeal to Mubarak as "very sincere advice, a very sincere warning." AFP PHOTO / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το απόρρητο τηλεγράφημα του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου προς τον γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ανατροπή των δεδομένων όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και σε θέματα όπως το προσφυγικό και η παρουσία της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, φέρνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, αυτό δείχνει απόρρητο τηλεγράφημα του πρέσβη μας στην Άγκυρα, που αναφέρει ότι κατά την προ ημερών επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της πλήρους αναστολής της νατοϊκής δράσης.

Το τηλεγράφημα αναφέρεται στην ενημέρωση που έγινε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της ΕΕ για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν στο Γκαζιαντέπ.

Εκεί η Μέρκελ ζήτησε την τουρκική συγκατάθεση για την επέκταση της νατοϊκής δράσης στην περιοχή Ρ3 (εγγύς της Χίου) στο Αιγαίο, αίτημα που αιφνιδίασε τον Νταβούτογλου, ο οποίος αντέδρασε διστακτικά και αρνητικά.

Με αφορμή αυτό, η γαλλική πλευρά ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε ζητήσει την επέκταση της δράσης της νατοϊκής δύναμης στις περιοχές Ρ3 και Ρ4 (Δωδεκάνησα).

Ο Νταβούτογλου απάντησε αρνητικά με ευγενικό τρόπο, λέγοντας ότι η επέκταση δεν χρειάζεται, αφού οι ροές περιορίζονται και επισημαίνοντας ότι η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ άπτεται ευαίσθητων θεμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Ερντογάν και ζήτησε με χονδροειδή τρόπο την πλήρη αναστολή της νατοϊκής δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας: Αβεβαιότητα για τις συνέπειες της αποχώρησης Νταβούτογλου

Νταβούτογλου: Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να παραιτηθώ

SHARE:

24Media Network