Eπικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν: Επισήμως δεν είπαν λέξη για το Αιγαίο

Eπικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν: Επισήμως δεν είπαν λέξη για το Αιγαίο
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη σκιά της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων. Ωστόσο, επισήμως συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τον τουρισμό και την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας (που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης), στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις, η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο τουρισμός, η οικονομία αλλά και η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη.

Επισήμως, δεν έγινε συζήτηση για την ένταση στο Αιγαίο και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας σε συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

“Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλης γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται”, τόνισε ο Χάικο Μάας μεταξύ άλλων.

Η επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, έρχεται μετά την τουρκική NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και μετά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, που κάλεσε την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει στο Καστελόριζο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα