Επικοινωνία Ζελένσκι-Μακρόν: Ο “βαρύς οπλισμός” και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στην κορυφή της ατζέντας

Επικοινωνία Ζελένσκι-Μακρόν: Ο “βαρύς οπλισμός” και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ στην κορυφή της ατζέντας
Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2022 Thibault Camus, Pool/AP Photo

Διαβεβαιώσεις Μακρόν προς Ζελένσκι για κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα, μετά τις επικρίσεις του Κιέβου που προκάλεσε η έκκληση του Γάλλου προέδρου να μην "ταπεινωθεί η Ρωσία".

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως συζήτησε χθες Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας στην Ουκρανία, “συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων“, όπως διευκρίνισε αργότερα η γαλλική προεδρία, καθώς και για την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μακρόν για την “κατάσταση στο μέτωπο” με τις δυνάμεις της Ρωσίας. “Συζητήσαμε σχετικά με την περαιτέρω αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας”, συνέχισε και πρόσθεσε “ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον δρόμο για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ”.

Το Παρίσι επιβεβαίωσε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών. Ο κ. Μακρόν ενημερώθηκε από τον κ. Ζελένσκι “για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου, καθώς και για τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την πολιτική υποστήριξη, την οικονομική υποστήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια”.

Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του πως το Παρίσι “θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα”.

Οι δύο αρχηγοί κρατών “συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ιδίως ενόψει της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου”.

Η συνδιάλεξη ακολούθησε το κύμα επικρίσεων του Κιέβου προς το Παρίσι μετά την έκκληση του κ. Μακρόν να μην “ταπεινωθεί η Ρωσία”.

Ο κ. Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως την 1η Ιουλίου, δέχεται τελευταία πιέσεις από το Κίεβο, που αναμένει εξάλλου επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα