Επίθεση Μαδούρο κατά ΗΠΑ μετά από τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Επίθεση Μαδούρο κατά ΗΠΑ μετά από τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Βενεζουέλας χαρακτηρίστηκαν ως "Το πλέον επιθετικό πλήγμα που καταφέρθηκε εναντίον της Βενεζουέλας" από τον πρόεδρο Μαδούρο, με την Κούβα να δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την ανακοίνωση από τις αμερικανικές αρχές ότι επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της χώρας –τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "το πλέον επιθετικό, άδικο και επιβλαβές πλήγμα που καταφέρθηκε εναντίον της Βενεζουέλας".

"Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε σήμερα (Δευτέρα) το πλέον επιθετικό, άδικο και επιβλαβές πλήγμα που καταφέρθηκε ποτέ εναντίον της Βενεζουέλας" επισήμανε ο ηγέτης της χώρας κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε και που μεταδόθηκε από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα.

"Δεν έχετε το δικαίωμα να μας επιτίθεστε και να κηρύσσετε ότι η Βενεζουέλα συνιστά μια απειλή για τους πολίτες των ΗΠΑ, απειλή για τον αμερικανικό λαό είστε εσείς" προσέθεσε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι θα ζητήσει σήμερα από την εθνοσυνέλευση να του εκχωρήσει ειδικές αρμοδιότητες προκειμένου να αντιδράσει στην "επίθεση των ιμπεριαλιστών".

Την ίδια στιγμή, η Κούβα δήλωσε την "άνευ όρων υποστήριξή της" στη Βενεζουέλα των ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Κούβα χαρακτήρισε σήμερα "αυθαίρετη και επιθετική" την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Βενεζουέλας τους οποίους κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση, τον Δεκέμβριο, να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

"Η Κούβα έλαβε γνώση για το αυθαίρετο και επιθετικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζει αυτήν την χώρα απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ως αντίποινα για τα μέτρα που υιοθέτησε υπερασπιζόμενη την κυριαρχία της έναντι της εμπλοκής των κυβερνητικών αρχών και του αμερικανικού Κογκρέσου" σύμφωνα με ένα κείμενο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Κούβας και αναδημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον κουβανικό τύπο, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο συνεχάρη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για το "γενναίο και τον ευφυή του λόγο ενώπιον των βίαιων σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ".

"Η Κούβα επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξή της, όπως επίσης και εκείνη των πολιτών μας, στην Μπολιβαριανή επανάσταση, στη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στον αδελφό και ηρωικό λαό της Βενεζουέλας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους ούτε να κηρύσσει, χωρίς καμία βάση, μία απειλή στην εθνική ασφάλειά της" επιβεβαίωσε η κουβανική κυβέρνηση εκφράζονται την υποστήριξή της στη Βενεζουέλα, το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σύμμαχό της εδώ και 15 χρόνια.

"Η σοβαρότητα αυτής της απόφασης έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής" προσέθεσε η κυβέρνηση, την ώρα που οι πρόεδροι της Βολιβίας Έβο Μοράλες και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο Καράκας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network