Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: Νέα στοιχεία για τον δράστη που σκόρπισε τον τρόμο

Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία: Νέα στοιχεία για τον δράστη που σκόρπισε τον τρόμο
Ο δράστης της επίθεσης στο Ανεσί της Γαλλίας YouTube

Σοκαρισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από το περιστατικό της επίθεσης με μαχαίρι πάρκο Ανεσί όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε τέσσερα παιδιά και δύο ενήλικες. Για "ενοχλητική σύμπτωση" κάνει λόγο ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών.

Αποτροπιασμό, ανατριχίλα και σφίξιμο στο στομάχι προκαλούν μόνο τα πλάνα από την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, σε παιδική χαρά της γαλλικής πόλης Ανεσί, όταν ένας άνδρας κρατώντας μαχαίρι επιτέθηκε και τραυμάτισε συνολικά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά.

Και ενώ η γαλλική κοινή γνώμη και όχι μόνο παραμένει σοκαρισμένη από την ωμότητα που ο δράστης επιτίθετο αδιακρίτως ακόμα και σε βάρος ενός μωρού που βρισκόταν σε καρότσι, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν αποκάλυψε πως ο εν λόγω άνδρρας είχε αιτηθεί άσυλο στη Γαλλία τέσσερις ημέρες πριν το περιστατικό της 8ης Ιουνίου, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

“Η Γαλλία έχει μελετήσει το αίτημα για άσυλο. Την περασμένη Κυριακή, 4 Ιουνίου, του έγινε η ειδοποίηση ότι δεν μπορεί να έχει άσυλο στη Γαλλία, αφού το είχε στη Σουηδία”, επεσήμανε ο Νταρμανέν στο TF1, κάνοντας λόγο για μία “ενοχλητική και ανησυχητική σύμπτωση” σε σχέση με την επίθεση.

Την περασμένη Κυριακή γνωρίζει την απάντηση της γαλλικής διοίκησης και (τότε) αναλαμβάνει δράση σε αυτό το απολύτως απεχθές έγκλημα“, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Νταρμανέν αρνήθηκε να σχολιάσει εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν ήταν γνωστό στις αρχές.

Νηφάλιος ο δράστης της επίθεσης

Ο ύποπτος δεν ήταν ούτε “υπό την επήρεια ναρκωτικών ούτε υπό την επήρεια αλκοόλ”, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ανεσί, όμως η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε ως “εξαιρετικά εύθραστη“.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση το πρωί της Πέμπτης ήταν ένας σουγιάς opinel, δήλωσε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προς το παρόν, “κανένα στοιχείο δεν καθιστά δυνατή την πρόκληση τρομοκρατικού κινήτρου”, ξεκαθάρισε.

Ο εισαγγελέας εξήγησε επίσης ότι ο Abdalmasih H., όπως ονομάζεται ο δράστης, ήταν άγνωστος στην αστυνομία και είχε φτάσει στο Ανεσί τον Οκτώβριο του 2022.

Σε κρίσιμη κατάσταση τα θύματα

Εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση πέντε από τους έξι τραυματίες της επίθεσης, όπως ενημέρωσε ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στα τέσσερα παιδιά και τον δράστη.

Ο ύποπτος, από την πλευρά του, τέθηκε υπό κράτηση στις εγκαταστάσεις του αστυνομικού τμήματος του Ανεσί. «Η έρευνα μόλις ξεκίνησε», είπε ο ίδιος, όπως μεταδίδει η γαλλική Le Figaro.

Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, ανακοίνωσε επίσης ο εισαγγελέας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εθνικιστικές ομάδες κάλεσαν σε διαδηλώσεις στο Ανεσί το βράδυ της Πέμπτης.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Δύο άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, την ώρα που συνέβη το περιστατικό, έκαναν ποδήλατο στην περιοχή. Όπως λένε στο BFMTV, είδαν τον δράστη να επιτίθεται σε μικρά παιδιά σε καρότσια, με ένα μαχαίρι, και μετά τον ακολούθησαν με το ποδήλατο για να τον υποδείξουν στην αστυνομία.

«Πήδηξε πάνω, άρχισε να ουρλιάζει, πήγε κατευθείαν στο καρότσι και άρχισε να μαχαιρώνει επανειλημμένα» λέει ένας εκ των δύο.

«Άκουσα τους πάντες να φωνάζουν “χρειαζόμαστε γιατρό, χρειαζόμαστε γιατρό“» προσθέτει. «Έφυγα αμέσως με την ιδέα να βρω γιατρό και μάλιστα υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που έτρεχαν και έδειχναν τον δράστη. Τον ακολούθησα με ένα ποδήλατο 20 μέτρα πιο πέρα για να μην τον χάσω από τα μάτια μου και πολύ γρήγορα η αστυνομία ήρθε από όλες τις πλευρές».

«Στόχος τους ήταν ξεκάθαρα τα μωρά γιατί υπήρχαν αρκετοί ενήλικες τριγύρω» είπαν αυτόπτες μάρτυρες. «Δεν άγγιξε τη γιαγιά που προσπαθούσε να παλέψει με την τσάντα της».

Ενώ ένας εκ των δύο υπέδειξε τον δράστη στην αστυνομία, αυτός επιτέθηκε σε έναν ηλικιωμένο, μαχαιρώνοντάς τον στην κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια, η αστυνομία τον πυροβόλησε στα πόδια και τον ακινητοποίησε.

«Όταν είδε ότι ήταν περικυκλωμένος από την αστυνομία, πήγε προς ένα ζευγάρι και μαχαίρωσε τον ηλικιωμένο» περιγράφει.

Βίντεο – ντοκουμέντο (ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα τελευταία λεπτά, μάλιστα, το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της αιματηρής επίθεσης.

Ο δράστης διακρίνεται, σε κατάσταση αμόκ, να κυκλοφορεί μέσα στην παιδική χαρά και να μαχαιρώνει παιδάκια, με έντρομους γονείς να προσπαθούν να τον σταματήσουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα