Επίθεση στο Λονδίνο: Σοκαριστικές μαρτυρίες.’Μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν. Τους πετούσαμε καρέκλες’

Επίθεση στο Λονδίνο: Σοκαριστικές μαρτυρίες.’Μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν. Τους πετούσαμε καρέκλες’

Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης. "Μαχαίρωσαν 15 φορές μια κοπέλα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα"

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν όταν είδαν τους δράστες να κόβουν με μαχαίρια τους λαιμούς ανθρώπων και να κατευθύνονται προς το μέρος τους  περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά Μπόροου.

Οι περιγραφές που έχουν συγκεντρώσει οι βρετανικές αρχές για τους δράστες και τον τρόπο, με τον οποίον δολοφόνησαν έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 48 συγκλονίζουν.

Ο 47χρονος Gerard Vowls παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League σε μια παμπ στο Μπόροου, στη νότια πλευρά της Γέφυρας του Λονδίνου. Είδε μια γυναίκα να μαχαιρώνεται 10 με 15 φορές από τρεις άνδρες: «Φώναζε ” βοήθησέ με” και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Θέλω να μάθω αν αυτό το κορίτσι είναι ζωντανό. Περπατούσα μετά για μιάμιση ώρα κλαίγοντας. Δεν ήξερα τι να κάνω».

Ο Vowls ανέφερε πως οι δράστες, όταν τελείωσαν με την κοπέλα, κατευθύνονταν προς το μέρος του: «Τους πετούσα μπουκάλια, καρέκλες, για να τους απωθήσω. Συνέχισαν να έρχονται να προσπαθούν να με μαχαιρώσουν. Μαχαίρωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Χρειάστηκαν δέκα λεπτά να φτάσουν οι αρχές στο σημείο».

People walk away about 10 minutes after midnight from inside a police cordon after an incident in London, Sunday, June 4, 2017. Armed British police rushed to London Bridge late Saturday after reports of a vehicle running down pedestrians and people being stabbed nearby. (AP Photo/Matt Dunham) AP

 

«Καθόμασταν στην αυλή ενός εστιατορίου, κάτω από μια μικρή γέφυρα στην Borrow Hight Street. Ξαφνικά ένα βαν έπεσε πάνω στη γέφυρα και συντρίμμια έπεσαν πάνω μας και στις ομπρέλες του μαγαζιού. Σηκωθήκαμε από τις καρέκλες, όλοι άρχισαν να κινούνται. Είδα έναν άντρα να αιμορραγεί, δεν ξέρω πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί. Τρέξαμε μέσα στο εστιατόριο για να ήμαστε ασφαλείς αλλά δεν ήμασταν. Είδα (μέσα από το μαγαζί) μια κοπέλα να κείτεται γεμάτη αίματα στο έδαφος, 20 μέτρα μακριά. Ένας δράστης φώναζε, όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν μακριά του» είπε η Bethany Atkin, η οποία εργάζεται για τον βρετανικό Guardian.

Ένας 25χρονος ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι οδηγούσε στην Γέφυρα του Λονδίνου και είδε έναν άνδρα και μια έγκυο γυναίκα να κείτονται στον δρόμο χωρίς τις αισθήσεις τους. «Νομίσαμε ότι ήταν θύματα τροχαίου αλλά όσο πλησιάζαμε βλέπαμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στο έδαφος, όλο και περισσότερο αίμα. Η έγκυος ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένη, δεν ξέρω αν επέζησε. Στα αριστερά, έκαναν προσπάθεια καρδιαναπνευστικής ανάνηψης σε έναν τραυματία. Έπρεπε να βγούμε από το αμάξι (η κυκλοφορία είχε σταματήσει). Πολλοί άνθρωποι ούρλιαζαν. Μετά ήρθαν ασθενοφόρα».

People walking down Borough High Street as police are dealing with an incident on London Bridge in London, Saturday, June 3, 2017. Witnesses reported a vehicle hitting pedestrians and injured people on the ground. (Dominic Lipinski/PA via AP) AP

 

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας εν ονόματι Μαρκ είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι είδε το βαν των δραστών να πέφτει πάνω στο πλήθος. «Η σύγκρουση πέταξε έναν άνδρα έξι μέτρα ψηλά στον αέρα. Στο οπτικό μου πεδίο είδα πέντε ή έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Νομίζω ήταν νεκροί ή ψυχορραγούσαν.»

Ο Alex Shellum είπε στο πρακτορείο Fairfax ότι ήταν σε μια παμπ όταν ξαφνικά μπήκε μέσα μια τραυματισμένη γυναίκα που ζητούσε βοήθεια: «Κάποιος της είχε κόψει τον λαιμό, αιμορραγούσε». Ο 54χρονος Jeff Whitsey που ήταν μαζί του συμπλήρωσε: «Το τραύμα της ήταν πολύ βαθύ, ήταν γεμάτη αίματα. Ήταν φρικτό, πραγματικό φρικτό.»

Τη στιγμή της επίθεσης στη Γέφυρα περιέγραψε ένας οδηγός ταξί που περνούσε με το όχημα του από το σημείο: «Ένα βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Είδα τρεις ανθρώπους να βγαίνουν από αυτό κρατώντας μεγάλα μαχαίρια, να τρέχουν στην οδό Μπόροου και να μαχαιρώνουν τυχαία όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Είδα ένα κορίτσι να δέχεται μια μαχαιριά στο στήθος».

Ο οδηγός ανέφερε ότι προσπάθησε να χτυπήσει με το ταξί του τον δράστη αλλά αυτός διέφυγε. «Ήταν ένα ζώο» είπε και σημείωσε ότι οι τρεις δράστες είχαν μεσογειακή εμφάνιση.

(Με πληροφορίες από Guardian, φωτό: Federica De Caria/PA via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα