Επίθεση στο Μανχάταν: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες

Επίθεση στο Μανχάταν: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες
Bicycles and debris lay on a bike path at the crime scene where investigators work after a motorist earlier in the day drove onto the path near the World Trade Center memorial, striking and killing several people Tuesday, Oct. 31, 2017. (AP Photo/Craig Ruttle) AP Photo/Craig Ruttle

Η πρώτη φονική τρομοκρατική ενέργεια στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 - Σε reunion για τα 30 χρόνια από την αποφοίτηση οι άτυχοι Αργεντίνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο

Ένας άνδρας που οδηγούσε φορτηγάκι το έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες το απομεσήμερο της Τρίτης στο Μανχάταν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι—οι έξι από τους οποίους ήταν ξένοι—και να τραυματιστούν άλλοι 11, στην πρώτη φονική επίθεση η οποία διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αναφέρθηκε, χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Heavily armed police guard as revelers march during the Greenwich Village Halloween Parade, Tuesday, Oct. 31, 2017, in New York. New York City's always-surreal Halloween parade marched on Tuesday evening under the shadow of real fear, hours after a truck attack killed several people on a busy city bike path in what authorities called an act of terror. (AP Photo/Andres Kudacki) AP

 

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε νωρίτερα ο Τραμπ.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι, ένας Ουζμπέκος που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Police tape rests on a damaged Home Depot truck sits after a motorist drove onto a bike path near the World Trade Center memorial, striking and killing several people Tuesday, Oct. 31, 2017, in New York. (AP Photo/Bebeto Matthews) AP

 

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ χαρακτήρισε τον δράστη “πολύ άρρωστο” και “ανισόρροπο”. “Οι δυνάμεις της τάξης το παρακολουθούν στενά. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!” ανέφερε το μήνυμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο ντε Μπλέιζιο σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ στον τόπο της επίθεσης, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, όχι μακριά από το μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του την Κυριακή, προέτρεψε τους νεοϋορκέζους να επιδεικνύουν μεγάλη επαγρύπνηση και να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

«Στόχος από το 2001»

«Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος», αλλά «θα ζήσουμε τις ζωές μας και δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να νικήσει», τόνισε από την πλευρά του ο Άντριου Κιούμο, ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εξαιρετικά τουριστική οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε έχει φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να της δώσει το υλικό αυτό.

A police officer stands near a vehicle, left, inside a perimeter in the parking lot of a Home Depot store, Tuesday, Oct. 31, 2017, in Passaic, N.J. Police investigating a rented Home Depot truck's deadly rampage down a bike path near New York's World Trade Center have surrounded the white Toyota minivan with Florida plates parked in the lot. (AP Photo/Julio Cortez) AP

 

Το One World Trade Center, ο ουρανοξύστης που υψώνεται στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φωτιζόταν όλη τη νύχτα με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, προς τιμή «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ενώ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί υπόσχονταν ότι δεν θα υποχωρήσουν έναντι της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NYCstrong («η Νέα Υόρκη δυνατή»).

Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες μετά την επίθεση, σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Authorities stand near a damaged Home Depot truck after a motorist drove onto a bike path near the World Trade Center memorial, striking and killing several people Tuesday, Oct. 31, 2017, in New York. (AP Photo/Bebeto Matthews) AP

Οι πέντε Αργεντινοί οι οποίοι σκοτώθηκαν κατάγονταν από το Ροσάριο (κεντρική Αργεντινή) και είχαν πάει στη Νέα Υόρκη προκειμένου «να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής. Η Βελγίδα, από την Ρουλέρς της Φλάνδρας, επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη μαζί με την αδελφή και τη μητέρα της, ανέφερε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η ταυτότητα του δράστη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε μόνο ότι είναι 29 ετών, ενώ διευκρίνισε πως δεν αναζητεί κανέναν άλλον ύποπτο.

Ο ύποπτος χειρουργήθηκε μετά τον τραυματισμό του

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.

AP Photo/Craig Ruttle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα