Επίθεση του επικεφαλής του ΠΟΥ στον Πομπέο

Επίθεση του επικεφαλής του ΠΟΥ στον Πομπέο
Ο Επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. AP

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δεν δίστασε να εκφράσει την οργή του για όσα είπε για τον ΠΟΥ ο Μάικ Πομπέο.

Οι φερόμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο κατηγόρησε το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «εξαγοράστηκε» από την Κίνα, είναι «ψευδείς και απαράδεκτες», απάντησε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Αυτές οι δηλώσεις είναι ψευδείς και απαράδεκτες και ανυπόστατες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά κατά της «πολιτικοποίησης» της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Times και Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε φραστικά την Τρίτη στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με Βρετανούς βουλευτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πολιτικό», κατηγορώντας το γενικό διευθυντή του ότι «εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση», στον οποίο οφείλει την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ. Ο Πομπέο επέρριψε επίσης την ευθύνη για τους «θανάτους στη Βρετανία» από την Covid-19 στις αποτυχίες του ΠΟΥ. Μιλώντας μετά τον Τέντρος, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Οργανισμού για την Covid-19, η δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, είπε: «Ως Αμερικανίδα, ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτού του Οργανισμού. Παρακολουθώ το έργο του από πρώτο χέρι, τι κάνει ο δρ Τέντρος και τι κάνουν οι ομάδες μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δέχεται κριτική για καθυστερήσεις του στην αντίδρασή του. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην κριτική αυτή, αποκαλώντας τον Οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας». Στις 8 Ιουλίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσημα τη διαδικασία αποχώρησής τους από τον Οργανισμό του ΟΗΕ, μετά την προαναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα