Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου από το Ιράν

Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου από το Ιράν

Το Ιράν εκτόξευσε "με επιτυχία" ένα δορυφόρο παρατήρησης. Ζυγίζει πενήντα κιλά και εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Σαφίρ

Το Ιράν εκτόξευσε "με επιτυχία" ένα μικρό πειραματικό δορυφόρο παρατήρησης, τον τρίτο από το 2009, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο δορυφόρος Ναβίντ εκτοξεύθηκε με επιτυχία και θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 250 ως 370 χιλιομέτρων", ανακοίνωσε ο Χαμίντ Φαζελί, ο πρόεδρος του Ιρανικού Διαστημικού Οργανισμού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Ο δορυφόρος ζυγίζει 50 κιλά και εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Σαφίρ", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η εκτόξευση έγινε παρουσία του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Ο Ναβίντ, αποστολή του οποίου είναι να "τραβάει φωτογραφίες της γης", κατασκευάστηκε από το πανεπιστήμιο Ελμ-ο-Σανάτ (Επιστήμης και Βιομηχανίας). Έχει προβλεπόμενη διάρκεια ζωής ενάμισι έτους και κάνει "το γύρο της γης κάθε 90 λεπτά", διευκρίνισε ο Φαζελί.

Το Ιράν έχει ήδη θέσει με επιτυχία σε χαμηλή τροχιά δύο μικρους πειραματικόυς δορυφόρους, τον Ομίντ το 2009 και τον Ρασάντ τον Ιούνιο του 2011, με τον ιρανικό πύραυλο Σαφίρ.

Οι εκτοξεύσεις δορυφόρων από το Ιράν ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα, η οποία εκφράζει φόβους μήπως το διαστημικό πρόγραμμά του, του επιτρέψει να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

SHARE:

24Media Network