Επιβολή προστίμου σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες εξετάζει η Ε.Ε.

Επιβολή προστίμου σε χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες εξετάζει η Ε.Ε.

Πρόταση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας προβλέπει την επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν δέχεται μια ευρωπαϊκή χώρα

Χώρες, οι οποίες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη μέλη θα κληθούν να πληρώσουν 60.000 για τον καθένα εξ αυτών εντός μιας πενταετίας, προβλέπει πρόταση της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας.

Αντιθέτως, χώρες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το διάστημα αυτό. Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), το οποίο και μεταδίδει την είδηση.

Μια τέτοιου είδους αποζημίωση θα λαμβάνουν όμως οι χώρες μέλη εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Εν τούτοις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, θα μπορούσε να σταματήσει την πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρει το DPA.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.

Παράλληλα, το έγγραφο αυτό κάνει λόγο για ανώτατο όριο κατανομής τον αριθμό των 200.000 προσφύγων. Σε "κρίσιμες περιστάσεις", όταν προσεγγίζεται το όριο αυτό, οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι.

(Με πληροφορίες από DPA, ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Alessandra Tarantino)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Βρετανοί βουλευτές ζητούν υπουργό μετανάστευσης

Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης των προσφύγων δημιούργησαν οι 'Γιατροί του Κόσμου'

Προκαλεί η Αυστρία: 'Εισιτήριο για την Ευρώπη η διάσωση προσφύγων στη θάλασσα'

SHARE:

24Media Network