Επιχείρηση IRINI σε Λιβύη: Εξελίσσεται σε φιάσκο της ΕΕ-Εκκλήσεις Μπορέλ

Επιχείρηση IRINI σε Λιβύη: Εξελίσσεται σε φιάσκο της ΕΕ-Εκκλήσεις Μπορέλ
Ο Ζοσέπ Μπορέλ σε ομιλία του AP

Εντελώς ανεπαρκής είναι ο εξοπλισμός που παρέχουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη ναυτική επιχείρηση "Ειρήνη" στη Λιβύη.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν ανεπαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για τη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ειρήνη» προκειμένου να τηρηθεί το συμφωνημένο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης». 

Αυτό γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και αναδημοσιεύει το militaire, επικαλούμενη υψηλά ιστάμενους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «παρά τις ανάγκες που ορίζονται συγκεκριμένα από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στο σχέδιο επιχειρήσεων «Ειρήνη» και μετά τις δύο “στρατιωτικές επιχειρησιακές διασκέψεις” λείπουν ακόμη ένα υποβρύχιο, ένα δεξαμενόπλοιο, πολλές φρεγάτες, αναγνωριστικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και ελικόπτερα με μεγάλο ραντάρ (τύπου AEW), ακόμη και έπειτα από δύο λεγόμενες διασκέψεις επιχειρήσεων στρατευμάτων». 

Ως εκ τούτου, ο «επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ θα επιμείνει κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν ενεργότερα και να στείλουν επιτέλους περισσότερα πλοία και αεροπλάνα». 

Μέχρι στιγμής, η γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παράσχει ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος για την επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία αποφασίστηκε στα τέλη Μαρτίου, ενώ η έναρξή της αποφασίστηκε από τις αρχές Μαΐου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την επιβολή του εμπάργκο όπλων.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα