Έρευνα για τα αίτια θανάτου του Τσάβες

Έρευνα για τα αίτια θανάτου του Τσάβες

Επιμένει ο Ν. Μαδούρο ότι η ασθένεια του Ούγκο Τσάβες, οφείλεται σε επίθεση εχθρών της χώρας. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα. Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Η Βενεζουέλα πρόκειται να ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο καρκίνος του τέως προέδρου, Ούγκο Τσάβες, ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από τους εχθρούς του στο εξωτερικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης βλέπουν αυτές τις κατηγορίες ως μια τυπική θεωρία συνωμοσίας της "νοοτροπίας Τσάβες", η οποία έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει τους φόβους για "ιμπεριαλιστικές" απειλές στο σοσιαλιστικό σύστημα της Βενεζουέλας και να αποσπάσει τους ανθρώπους από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος τελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου, υποσχέθηκε ότι θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς, τους οποίος ο ίδιος ο Τσάβες είχε εκφράσει αφότου είχε διαγνωστεί με τη νόσο το 2011.

"Θα επιδιώξουμε την αλήθεια", δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. "Διαισθανόμαστε ότι ο Τσάβες είχε δηλητηριαστεί από σκοτεινές δυνάμεις που τον ήθελαν εκτός πορείας".

Επιστήμονες από άλλες χώρες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια κρατική επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τις κατηγορίες, είπε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, τον οποίο ο ίδιος ο Τσάβες είχε επιλέξει ως τον διάδοχό του, τελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου μέχρι τις εκλογές στις 14 Απριλίου, όπου και θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Μαδούρο προσπαθεί σθεναρά να κρατήσει την προσοχή των ψηφοφόρων επικεντρωμένη στον Τσάβες, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να επωφεληθεί της θλίψης που έχει προκαλέσει ο θάνατος του τέως προέδρου στα εκατομμύρια των οπαδών του.

Η προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο να σκιαγραφεί τον Μαδούρο, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείων, ως αναρμόδιο για τη θέση του προέδρου και εκμεταλλευτή του θανάτου του Τσάβες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Αχμαντινεζάντ "αμάρτησε" επειδή αγκάλιασε τη μητέρα του Τσάβες

Μια εικόνα απ' την κηδεία του Τσάβες

SHARE: