Εργαζόμενοι στην ΕΕ: Απάθεια των 27 για το έγκλημα στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα AP

Πυρά κατά της ΕΕ από περισσότερους από 200 εργαζόμενους, οι οποίοι καλούν την Ένωση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν επιστολή με την οποία εκφράζουν την “αυξανόμενη ανησυχία” τους για την αντίδραση της Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και υπογραμμίζουν ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και τον στόχο της για την προώθηση της ειρήνης.

Το περιεχόμενο της επιστολής, την οποία υπογράφουν 211 άτομα με την προσωπική τους ιδιότητα ως πολίτες και απευθύνεται στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, φέρνει στο φως ο Guardian.

Η επιστολή, αρχικά καταδικάζει “με τον πιο έντονο τρόπο” τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια, επικαλούμενη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ο κίνδυνος γενοκτονίας για τους Παλαιστίνιους, προειδοποιεί ότι η “συνεχιζόμενη απάθεια της ΕΕ απέναντι στη δεινή θέση των Παλαιστινίων” ενέχει τον κίνδυνο να γίνει κανονικότητα μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η απλή χρήση βίας, αντί για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, καθορίζει την ασφάλεια των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία.

“Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια ζοφερή παγκόσμια τάξη, οι παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη”, αναφέρεται στην επιστολή. “Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας”.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian, συντάχθηκε από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων, δήλωσε ο Zeno Benetti, ένας από τους διοργανωτές.

Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα“, είπε. “Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κλείσουμε τα μάτια στις αξίες μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι εργαζόμαστε. Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό”.

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να φτάσουν τις 100 υπογραφές – αριθμός που ξεπεράστηκε γρήγορα καθώς διαδόθηκε η επιστολή. Η επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δεν περιλαμβάνει τα ονόματα όσων υπέγραψαν, για λόγους εμπιστευτικότητας.

Η επιστολή υπογραμμίζει τις πολλές ΜΚΟ που έχουν επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: “Η αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και που πρεσβεύουμε εμείς”.

Καλεί την ΕΕ να ζητήσει επίσημα την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας αυτό σε έναν κατάλογο αιτημάτων που περιλαμβάνουν την επίσημη απαίτηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Benetti είπε ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό να είναι φιλοπαλαιστινιακή, ούτε να λάβει κομματική θέση για τη σύγκρουση. “Αντίθετα, υπογράψαμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε σημαντικές και που θεωρούμε δεδομένες”, δήλωσε.

Η επιστολή αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στη Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στον Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πορεία περισσότερων από 100 υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. “Ερχόμαστε μαζί σε μια ειρηνική συγκέντρωση, για να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες είναι χτισμένοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί”, δήλωσε τότε στο Reuters ο Manus Carlisle, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα