Ερντογάν: Μετά την “φιέστα” στην Αγία Σοφία, “ανοίγει” την Παναγία Σουμελά για λειτουργία

Ερντογάν: Μετά την “φιέστα” στην Αγία Σοφία, “ανοίγει” την Παναγία Σουμελά για λειτουργία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Παναγία Σουμελά είχε παραμείνει κλειστή για κάποιο διάστημα για εργασίες αποκατάστασης, με τον Ερντογάν να ανακοινώνει σήμερα τη λήξη των εργασιών. Βρήκε δε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση του είναι υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών.

Την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα σκοπεύει να «ανοίξει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανέφερε πως το Μοναστήρι θα δεχθεί τον Δεκαπενταύγουστο τους πιστούς για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι η Μονή Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή.

«Δυστυχώς μέρος των έργων που βρίσκονταν σε αυτό το ωραίο κτήριο μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του κατέστησε και πάλι λειτουργικά τα υδραγωγεία και τις κλίμακες καθώς και ότι σήμερα έγιναν έργα βελτιώσεως των βράχων που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι» .

«Αν εμείς ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με το εξής μήνυμα: «Θα ήθελα να ανακοινώσω τα καλά νέα ότι οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά, η οποία διακόπηκε λόγω των έργων αναστήλωσης».

Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου – Ερντογάν 

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά φέρεται να εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για άνοιγμα του μοναστηριού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα