Ερό: Η συνέντευξη του Άσαντ ήταν 100% ψέματα

French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault delivers his speech during a press conference in Paris, France, Wednesday, March 29, 2017. Britain is set to formally file for divorce from the European Union, ending a 44-year relationship following the decision made by U.K. voters in a referendum nine months ago. (AP Photo/Christophe Ena, Pool)
French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault delivers his speech during a press conference in Paris, France, Wednesday, March 29, 2017. Britain is set to formally file for divorce from the European Union, ending a 44-year relationship following the decision made by U.K. voters in a referendum nine months ago. (AP Photo/Christophe Ena, Pool) AP

Τι δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό για τη συνέντευξη του Σύρου προέδρου, για την οποία ενημερώθηκε "με βαθιά θλίψη και μεγάλη κατάπληξη"

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξής του τη Μ.Πέμπτη χαρακτήρισε τη χημική επίθεση στη Χαν Σεϊχούν «100% κατασκευασμένη», είπε «100% ψέματα» και επέδειξε «κυνισμό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Ενημερώθηκα για τη συνέντευξη αυτή με βαθιά θλίψη και μεγάλη κατάπληξη (…) Αυτά που άκουσα ήταν 100% ψέματα και προπαγάνδα. Ήταν 100% ωμότητα και κυνισμός», τόνισε ο Ερό που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Η αλήθεια είναι περισσότεροι από 300.000 νεκροί, είναι 11 εκατομμύρια εκτοπισμένοι ή πρόσφυγες (…) είναι μια χώρα κατεστραμμένη. Αυτή είναι η πραγματικότητα», κατήγγειλε.

ADVERTISING

«Για μας, είναι 100% κατασκευασμένη (...) Η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στις 7 Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη «χημική επίθεση» του Χαν Σεϊχούν και τα αμερικανικά αντίποινα, την οποία παραχώρησε στο AFP.

Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι ο συριακός στρατός δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα.

«Για να τερματιστεί η κατάσταση χρειάζεται πραγματική εκεχειρία, η οποία θα ισχύει και για τις αεροπορικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Συρία, την οποία θα εγγυάται η διεθνής κοινότητα», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Επίσης ζήτησε «να ξεκινήσει ξανά μια πολιτική διαδικασία, μια πολιτική διαπραγμάτευση για μια μετάβαση στο πλαίσιο της απόφασης 2254 του ΟΗΕ».

«Δεν υπάρχει άλλος πιθανός δρόμος», τόνισε, προτού «ευχαριστήσει» την Κίνα για την «ανεξάρτητη και συνετή της στάση και τον ρόλο που διαδραμάτισε προς αυτή την κατεύθυνση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Η Κίνα, η οποία έχει ασκήσει βέτο σε πολλές προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που πρότειναν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού, αποφάσισε να απέχει στην τελευταία ψηφοφορία.

«Θα εργαστούμε μαζί με τη Γαλλία για να πετύχουμε μια πραγματική εκεχειρία και μια αποτελεσματική συμφιλίωση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουάνγκ Γι.

Αναφερόμενος στη χημική επίθεση, ο Ουάνγκ επεσήμανε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να ζητεί να διεξαχθεί «το συντομότερο δυνατό μια ανεξάρτητη, αμερόληπτη και επαγγελματική έρευνα προκειμένου να εξαχθούν ξεκάθαρα αποτελέσματα».

(Φωτογραφία: AP Images/Christophe Ena, Pool)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Άσαντ στην αντεπίθεση: 'Κατασκευασμένη' από τις ΗΠΑ η χημική επίθεση

Όχι πια φίλοι Τραμπ και Πούτιν. Οι μεταστροφές του πλανητάρχη

Συρία: Βέτο από την Ρωσία για έρευνα στην επίθεση με χημικά

SHARE:

24Media Network