Εσύ πιστεύεις ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο; Η Ellen, ναι!

Εσύ πιστεύεις ότι οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο; Η Ellen, ναι!
Ruth McDowall/ActionAid

Η Ellen έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην Γκάνα. Στη χώρα της, η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Το 22% των παιδιών ηλικίας 5 με 14 ετών αναγκάζεται να δουλέψει ενώ το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από το διεθνές όριο της φτώχειας.

Η Ellen Lindsey Awuku είναι 26 ετών και είναι από την Γκάνα. Πιστεύει βαθιά ότι οι νέοι είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο και να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Συμμετέχει στην ομάδα νέων της ActionAid στην Άκρα, την πρωτεύουσα της χώρας.

ActionAid

Η Ellen έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην Γκάνα. Στη χώρα της, η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Το 22% των παιδιών ηλικίας 5 με 14 ετών αναγκάζεται να δουλέψει ενώ το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από το διεθνές όριο της φτώχειας. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως υπερασπίστρια των νέων και ως αγωνίστρια για τη συμπερίληψη των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. «Οι νέοι έχουν μεγάλες δυνατότητες και πιστεύω ότι εάν μας δοθεί χώρος ώστε να εκφραστούμε και να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα όνειρά μας θα μπορούσαμε να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται τόσο πολύ στις δυνατότητες της νεολαίας και την ικανότητά τους να επηρεάσουν την ανάπτυξη».

Η 26χρονη εκπαιδεύτηκε μαζί με 120 ακόμα νέους από την ActionAid ώστε να κρατούν υπόλογη την κυβέρνησή τους όσον αφορά τη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας τους και τη σωστή έκβαση των εκλογικών διαδικασιών. Σήμερα, είναι σίγουρη ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να φέρουν την αλλαγή.

Ruth McDowall/ActionAid

«Το πρώτο βήμα για να κινητοποιηθούν οι νέοι, είναι να δημιουργηθούν οι στρατηγικές εκείνες που θα φέρουν τις αλλαγές που ίδιοι επιθυμούν. Μετά πρέπει να εμπλακούν και οι διαμορφωτές πολιτικής». Για την Εllen, όπως και για άλλους ακτιβιστές η ομάδα νέων που έχει δημιουργήσει η ActionAid επιτελεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό. «Είναι μια πλατφόρμα που δίνει στους νέους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην υλοποίηση των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ ως το 2030. Για μένα είναι μια ευκαιρία και ένα τρόπος να επηρεάσεις τους άλλους».

Με άλλα λόγια, αυτή η ομάδα νέων είναι ένας τρόπος να επηρεάζεις θετικά άλλους ανθρώπους. Όπως δηλώνει η Ellen «ήθελα πάντα να ανήκω στους επιδραστικούς ανθρώπους. Τον επόμενο χρόνο βλέπω τον εαυτό μου ως ένα πολύ ενεργό μέλος των Activista που θα εκπαιδεύει νέους ώστε να γνωρίζουν πώς να δουλέψουν για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Γκάνα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα