Eσύ πιστεύεις στα όνειρα; Τα παιδιά ναι!

Eσύ πιστεύεις στα όνειρα; Τα παιδιά ναι!
Παιδί κουβαλάει φύλλα στη Ρουάντα Νίκος Κοντοσταυλάκης

Οι συνθήκες για να μπορούν τα παιδιά όλου του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και μια καλύτερη ζωή συνολικά, αντί να καλυτερεύουν φαίνεται πως γίνονται ακόμα πιο δύσκολες

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερα από 265 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός σχολείου. Με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέχρι το 2030 όλα τα κορίτσια και τα αγόρια θα πρέπει να μπορούν να ολοκληρώνουν μία ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που να οδηγεί σε  αντίστοιχα και τελεσφόρα μαθησιακά αποτελέσματα.

Το 2030 δεν είναι μακριά, η επίτευξη του στόχου όμως, φαίνεται πως είναι. Οι συνθήκες για να μπορούν τα παιδιά όλου του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και μια καλύτερη ζωή συνολικά, αντί να καλυτερεύουν φαίνεται πως γίνονται ακόμα πιο δύσκολες. Πριν λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας  έρευνα του ΟΗΕ, η οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν σε κατάσταση πείνας το 2018 αυξήθηκαν στα 821.6 εκατ. από 811 που ήταν τον περασμένο χρόνο. Και είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που υπάρχει αύξηση. 

Και μπορεί τα νούμερα να είναι ανησυχητικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν συνεχίζουν να γεννιούνται, να μεγαλώνουν, να παίζουν και να ονειρεύονται. Όπως ονειρευόμασταν και οι ίδιοι όταν ήμασταν παιδιά, παιγνίδια και περισσότερα παιγνίδια, διακοπές από τα μαθήματα, εκδρομές…

Η μικρή Lamar από την Παλαιστίνη Alice Oldenburg/ActionAid

 

Αυτά σε κάποιες χώρες. Σε κάποιες άλλες, συνήθως στο νότιο ημισφαίριο, τα όνειρα υπάρχουν φυσικά, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Σε χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε, η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα, τα παιδιά ονειρεύονται τρεχούμενο νερό μέσα στο σπίτι τους, ένα σχολείο με δασκάλους, φαγητό. Σε άλλες, όπως το Αφγανιστάν ή η Παλαιστίνη, ονειρεύονται ασφάλεια και σε εκείνες όπως η Ινδία, το Νεπάλ και το Βιετνάμ, λίγες περισσότερες ώρες ξεκούρασης από τη δουλειά τους. 

Για τη διεθνή οργάνωση ActionAid, η ενδυνάμωση, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των παιδιών και των νέων αποτελεί προτεραιότητα. Με όχημα το πρόγραμμα Αναδοχής, η οργάνωση επιδιώκει να καταπολεμήσει τις αιτίες της φτώχειας και της αδικίας για κάθε παιδί που γεννιέται είτε αυτό είναι στην Αφρική είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία.

Στη Σενεγάλη, η δράση αυτή οδήγησε 55.000 μαθητές να είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αντιστεκόμενοι σε παραβιάσεις όπως είναι οι πρόωροι γάμοι. Στην Ινδία, 8.000 οικογένειες που ανήκουν στη φυλή Σαχαρίγια, (η οποία δέχεται συστηματική περιθωριοποίηση καθώς θεωρείται «βρώμικη»), μετά από συστηματικά προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης, κινητοποιήθηκαν και τα παιδιά τους πλέον γίνονται δεκτά χωρίς προβλήματα στο σχολείο.

Ο στόχος είναι κάθε παιδί να μεγαλώνει βιώνοντας την παιδική του ηλικία ως παιδί, όχι ως μεγάλος. Να είναι ασφαλές, και να έχει πρόσβαση σε τροφή, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη.  Να μπορεί να παίξει, να γελάσει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Να μπορούν τα όνειρά του να γίνουν πραγματικότητα…

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Αναδοχής της ΑctionAid.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα