Eteron: Με θέμα τις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι “Όψεις” Μαΐου

Eteron: Με θέμα τις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι “Όψεις” Μαΐου
Εκλογές στη Γαλλία 2022 Gonzalo Fuentes; Pool via AP

Οι Όψεις, ο μηνιαίος φάκελος του Eteron-Ινστιτούτου για την Κοινωνική Αλλαγή, είναι αφιερωμένες αυτόν τον μήνα στις γαλλικές εκλογές και στην πολιτική ανάλυση των εξελίξεων.

Το ενδιαφέρον για το πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία είναι μεγάλο, αφού οι κοινωνικές και οι πολιτικές διεργασίες στην χώρα αυτή απεικονίζουν την μεγάλη ρευστότητα που διαμορφώνεται στην εποχή μας. Η Αριστερά, η Δεξιά και το Κέντρο έρχονται ξανά στο προσκήνιο υπό το πρίσμα νέων κοινωνικών συνασπισμών, είτε αναδεικνύοντας νέα κόμματα, είτε εξαφανίζοντας παλιότερα και πιο παραδοσιακά ή παγιώνοντας τάσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μετά τις προεδρικές του Μαΐου, θεωρούμε ότι η πολιτική ανάλυση των εξελίξεων στην Γαλλία, αξίζει να αξιολογηθεί βαθύτερα.

Οι «Όψεις» | Γαλλικές Εκλογές είναι από σήμερα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron εδώ, με επιμέλεια του Γιάννη Αλμπάνη. Περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, που παρουσιάζουν τις βασικές πλευρές του φακέλου. Φιλοξενούν επίσης αναλύσεις και συζητήσεις σε μορφή αρθρογραφίας και podcast πολιτικών επιστημόνων και αναλυτών.

Στόχος μας είναι να εστιάσουμε στην εκλογική κοινωνιολογία των αποτελεσμάτων και να αναλύσουμε τη στρατηγική των υποψηφίων και των κομμάτων. Για εμάς, το ζήτημα δεν είναι μόνο τι ψηφίζει η κοινωνία αλλά και το ποια ακριβώς είναι αυτή η κοινωνία.

Συγκεκριμένα στις Όψεις | Γαλλικές Εκλογές φιλοξενούμε:

  • Ανάλυση του Ροζέ Μαρτελί, Γάλλου ιστορικού, για το πώς ψήφισαν οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους και το είδος της απασχόλησής τους.
  • Ανάλυση του Κριστόφ Αγκιτόν, Γάλλου ακτιβιστή κι ερευνητή, για τον κατακερματισμό των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και τις επερχόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές.
  • Ανάλυση της Αναστασίας Τσουκαλά, αναπληρώτριας καθηγήτριας Εγκληματολογίας, για το αν η αύξηση της καταστολής στη Γαλλία συνδέεται με την άνοδο της ακροδεξιάς ή αν αποτελεί αυτοτελές φαινόμενο.
  • Ανάλυση της Έλσας Παπαγεωργίου, Κοινωνιολόγου και Δρ. Φιλοσοφίας, για την ψήφο στον Μελανσόν και τη γαλλική Αριστερά.
  • Ανάλυση του Γιάννη Αλμπάνη, συντονιστή project στο Eteron, o οποίος θέτει πέντε σημαντικά ερωτήματα στον απόηχο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Podcast με τον Γεράσιμο Μοσχονά, καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής, για τα βασικά συμπεράσματα των εκλογών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα