Ετοιμος να σηκώσει το γάντι ο Κόρμπιν-Θα ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή

Ετοιμος να σηκώσει το γάντι ο Κόρμπιν-Θα ζητήσει εκλογές αν η Μέι χάσει την ψηφοφορία στη Βουλή
Κόρμπιν εναντίον Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο AP

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι διατεθειμένος να δώσει άλλον χρόνο στην Τερέζα Μέι και δηλώνει έτοιμος να αξιώσει άμεσα εκλογές εν μέσω του αδιεξόδου με το brexit.

Tο Εργατικό Κόμμα θα αξιώσει εκλογές αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία της για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που θα εκφωνήσει την Πέμπτη ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη για την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ για το Brexit και όπως αναμένεται ευρέως θα την απορρίψουν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης.

“Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει την πιο σημαντική της νομοθεσία, τότε θα πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές με την πρώτη ευκαιρία”, θα πει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Γουέικφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, αποσπάσματα από το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κόμμα.

Σε απάντηση στον Κόρμπιν, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι δήλωσε ότι οι Εργατικοί δεν έχουν σχέδιο για το Brexit. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει τρόπους αναβολής του Brexit και είναι ανοικτή στην ιδέα, την ώρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μία καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, αλλά αμφιβάλλει εάν αυτή η κίνηση μπορεί να εμποδίσει την διαιρεμένη χώρα να πέσει στα βράχια.

Εν τω μεταξύ ανώτατοι αξιωματούχοι χωρών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης που λήγει στις 29 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης περιμένουν τώρα ότι η Τερέζα Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο. «Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Αλλά το θέμα παραμένει – προς τι η αναβολή; Για την διεξαγωγή εκλογών; Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;». Δεν είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα του, άρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της αναβολής, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μάντρα που χρησιμοποιούσε η Τερέζα Μέι στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες: «Μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα