Έβαν Γκέρσκοβιτς: Παρατείνεται η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Διαβάζεται σε 2'
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς 2024 Moscow City Court Press Service via AP

Για τρεις μήνες παρατάθηκε η κράτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς ο οποίος κατηγορείται από τη Ρωσία για κατασκοπεία. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψή του.

Η προφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, που κατηγορείται από τη Ρωσία για κατασκοπεία, παρατάθηκε σήμερα για τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε δικαστήριο της Μόσχας.

Ο ίδιος ο Γκέρσκοβιτς, η εφημερίδα του και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνται τις κατηγορίες, που επισείουν ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους αλλά οι υπηρεσίες του δικαστηρίου της Μόσχας δημοσίευσαν φωτογραφίες και ένα σύντομο βίντεο, όπου φαίνεται ο Γκέρσκοβιτς να στέκεται σε γυάλινο κλουβί. Εμφανίζεται χαλαρός και χαμογελαστός.

Έβαν Γκέρσκοβιτς
Έβαν Γκέρσκοβιτς 2024 Moscow City Court Press Service via AP

Την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του Γκέρσκοβιτς στην πόλη Γεκατέριμπουνγκ, στα Ουράλια. Έχει ασκήσει δίχως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες εφέσεις κατά της κράτησής του, που έχει ήδη παραταθεί αρκετές φορές, ενώ δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

“Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούνται ως πιόνια”

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο τον Γκέρσκοβιτς και δήλωσε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τον ίδιο και άλλους Αμερικανούς πολίτες ως πιόνια.

Η τελευταία αυτή απόφαση για παράταση της προφυλάκισης του Γκέρσκοβιτς “μοιάζει ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός έτους από τότε που ο Έβαν συνελήφθη και τέθηκε άδικα υπό κράτηση”, δήλωσε η πρεσβευτής Λιν Τρέισι.

“Η περίπτωση του Έβαν δεν αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία, τη συνήθη διαδικασία, ή το κράτος δικαίου. Αφορά το γεγονός ότι Αμερικανοί πολίτες χρησιμοποιούνται ως πιόνια για την επίτευξη πολιτικών στόχων, όπως κάνει επίσης το Κρεμλίνο στην περίπτωση του Πολ Γουίλαν”, πρόσθεσε.

Ο Γουίλαν συνελήφθη στη Μόσχα το 2018. Κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξης το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα