Evergrande: Καταρρέει ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων – Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Evergrande: Καταρρέει ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων – Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία
Κόσμος και αστυνομία έξω από τα κεντρικά της Evergrande AFP

Οργισμένοι επενδυτές περικύκλωσαν τα κεντρικά του κινέζικου κολοσσού Evergrande που παραδέχτηκε τα δυσθεώρητα χρέη του. Ανησυχία για επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Δεκάδες οργισμένοι επενδυτές βρέθηκαν χθες στη Σενζέν στη νότια Κίνα περικυκλώνοντας την έδρα του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας που παλεύει με την χρεοκοπία, προκαλώντας ανησυχία για τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο και διαμαρτυρίες αγοραστών διαμερισμάτων για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κινέζικου κολοσσού, η εταιρεία δεν μπορεί να πουλήσει ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αρκετά γρήγορα για να εξυπηρετήσει τα τεράστια χρέη ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώνοντας παράλληλα πως έχει τεράστιο ζήτημα ρευστότητας.

Μόνο λίγες ώρες αφότου οι θυμωμένοι επενδυτές πολιορκούσαν τα κεντρικά γραφεία της, η εταιρεία αρνήθηκε ότι είχε πτωχεύσει και δήλωσε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι θα συνεχιστεί μια σημαντική πτώση των πωλήσεων αυτόν τον μήνα, η οποία πιθανόν να επιδεινώσει περαιτέρω τη ρευστότητα και τις ταμειακές της ροές.

Η εταιρεία έσπευσε να κατηγορήσει τις “συνεχιζόμενες αρνητικές αναφορές στα ΜΜΕ” ως υπαίτιες για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο – έναν διαχρονικά καλό μήνα για τις πωλήσεις στην Κίνα.

Οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας έχουν ειδοποιηθεί από την αρχή στέγασης ότι ο όμιλος Evergrande δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους δανείων ως τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε το Bloomberg, υπογραμμίζοντας τον διευρυνόμενο αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κρίση ρευστότητας του κολοσσού ακινήτων.

Η κρίση αυτή έχει εξοργίσει επενδυτές και αγοραστές ακινήτων, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Στις χθεσινές διαδηλώσεις, αστυνομικοί απέκλεισαν την είσοδο στα κεντρικά, εμποδίζοντας παράλληλα και τους δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν.

Το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης (MOHURD) της Κίνας πραγματοποίησε συνάντηση με τις τράπεζες αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε την Τετάρτη η έκθεση του Bloomberg. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Evergrande εξακολουθεί να συζητά με τις τράπεζες τη δυνατότητα επέκτασης πληρωμών και μεταφοράς ορισμένων δανείων.

Ο χρεωμένος κολοσσός ακινήτων προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να πληρώσει τους πολλούς δανειστές αλλά και τους προμηθευτές του, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση με εκτεταμένες επιπτώσεις, μια διαχειρίσιμη κατάρρευση ή την λιγότερο πιθανή προοπτική, αυτή της διάσωσής από το Πεκίνο.

Η Evergrande δήλωσε την Τρίτη ότι έχει προσλάβει συμβούλους για να εξετάσουν τις επιλογές της και προειδοποίησε για κίνδυνο μη πραγματοποίησης των πληρωμών εν μέσω πτώσης των πωλήσεων ακινήτων και έλλειψης προόδου στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Το υπουργείο και η Evergrande δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πάροχος χρηματοοικονομικών πληροφοριών REDD ανέφερε ότι η Evergrande είπε σε δύο τράπεζες ότι σχεδιάζει να αναστείλει την πληρωμή τόκων που αφορούν οφειλές αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P την Τετάρτη υποβάθμισε περαιτέρω την Evergrande σε “CC” από “CCC”, με αρνητικές προοπτικές, επικαλούμενη μειωμένη ρευστότητα και κινδύνους αθέτησης των υποοχρεώσεών της.

Ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες ότι πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει.

“Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες” ανέφερε αργά χθες, σε μία ανακοίνωσή του ο Fitch. όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο “CC” από “CCC+” στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα