Ευρωβουλευτής με καταγωγή από Μάλι καταγγέλλει πως έπεσε θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Ευρωβουλευτής με καταγωγή από Μάλι καταγγέλλει πως έπεσε θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας
Η Pierrette Herzberger-Fofana. AP

Μετά την καταγγελία της, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε οτι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις βελγικές αρχές.

Καταγγελία εναντίον της αστυνομίας των Βρυξελλών για σκληρή μεταχείριση κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου την Τρίτη, έκανε η Pierrette Herzberger-Fofana, μια 71χρονη Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, με καταγωγή από το Μάλι, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις από τις βελγικές αρχές σχετικά με τα γεγονότα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Pierrette Herzberger-Fofana, η οποία δημοσιεύεται στην φλαμανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Morgen, στις 2:30 μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης, η Ευρωβουλευτής έφτασε με τρένο στον σταθμό Gare du Nord των Βρυξελλών και είδε εννέα αστυνομικούς να ελέγχουν δύο μαύρους νεαρούς άνδρες στο πίσω μέρος του σταθμού, έπειτα από καταγγελία για ξυλοδαρμό τρίτου ατόμου.

Η Ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι όταν οι αστυνομικοί είδαν την Herzberger να τραβάει πλάνα του ελέγχου με το κινητό της την σταμάτησαν για έλεγχο.

“Τέσσερις ένοπλοι αστυνομικοί με ώθησαν με βίαιο τρόπο στον τοίχο, πήραν βίαια την τσάντα μου, έψαξαν το πορτοφόλι μου, κατάσχεσαν το τηλέφωνό μου και με πίεσαν. Ένας αστυνομικός μου είπε να σταθώ με τα πόδια μου απλωμένα, τα χέρια στον τοίχο. Ήθελε να με ψάξει. Μίλησα γερμανικά και του είπα να μην με αγγίξει. Η απάντησή του: στάσου κόντρα στον τοίχο. Θα κάνω ό,τι θέλω, να μείνεις εκεί”, αναφέρει η καταγγέλλουσα. Στη συνέχεια, την έψαξε μια γυναίκα αξιωματικός και μια άλλη πέταξε το περιεχόμενο της τσάντας της στο έδαφος. Έψαξαν επίσης το σακίδιο της και μια βαλίτσα, όπως είπε.

Εκπρόσωπος της αστυνομικής ζώνης Βορρά Βρυξελλών, ο οποίος μίλησε στη De Morgen, είπε πως οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε ήρεμα. “Οι αξιωματικοί μας ενήργησαν επαγγελματικά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος στη De Morgen. “Με τη μαγνητοσκόπηση, η γυναίκα συμμετείχε στον έλεγχο. Αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφα ταυτότητάς της”, πρόσθεσε.

Η De Morgen αναφέρει ακόμη ότι η Tine Destrooper, μια καθηγήτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Gent, παρακολούθησε τον έλεγχο και διαπίστωσε ότι διεξήχθη τόσο σκληρά που, επίσης, έβγαλε το τηλέφωνό της για να κάνει εικόνες. “Ένας αστυνομικός μου φώναξε ότι δεν μου επιτρέπεται να βιντεοσκοπώ, αλλά ήταν άτυχοι που ξέρω τα δικαιώματά μου”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Η αστυνομική ζώνη ξεκίνησε εσωτερική έρευνα και ενημέρωσε επίσης την Εισαγγελία των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, αυτό έγινε επειδή οι αστυνομικοί συνέταξαν δικαστική έκθεση εναντίον της Pierrette Herzberger και κατά της Tine Destrooper έχει επιβληθεί διοικητική ποινή . Η Destrooper, με τη σειρά της, υπέβαλε καταγγελία για παρενόχληση στην Επιτροπή P, το όργανο που εποπτεύει τις αστυνομικές υπηρεσίες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκ μέρους της Herzberger, η δικηγόρος της Alexis Deswaef υπέβαλε καταγγελία στην Εισαγγελία, για εσκεμμένη επίθεση και ξυλοδαρμό, εξευτελιστική μεταχείριση, κατάχρηση εξουσίας, αλλά και ρατσισμό και διακρίσεις.

Αρκετές φορές, η Herzberger είπε στους αξιωματικούς ότι ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά δεν την πίστεψαν, σύμφωνα με αυτήν. Παρόλο που είχε ήδη παραδώσει όλα τα έγγραφά της, συμπεριλαμβανομένης της κάρτας του Ευρωβουλευτή.

“Την ρώτησαν τι δουλειά έκανε εκεί, με το οποίο υπονοούσαν ότι ήταν καθαρίστρια στο κοινοβούλιο ή κάτι τέτοιο”, δήλωσε η δικηγόρος Deswaef, στη De Morgen. “Η αστυνομία δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μαύρη γυναίκα ήταν Ευρωβουλευτής. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ σε έναν λευκό Ευρωβουλευτή”, πρόσθεσε η δικηγόρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα