Εξαφάνιση Μαντλίν: Το μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και 16 χρόνια

Εξαφάνιση Μαντλίν: Το μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και 16 χρόνια
Φωτογραφία της Μαντλίν ΜακΚαν στο Γουέμπλει κατά τη διάρκεια του τελικού κυπέλλου μεταξύ Chelsea και Manchester United, τον Μάιο του 2007/ AP Photo/Jon Super ASSOCIATED PRESS

Η υπόθεση εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας, Μαντλίν ΜακΚαν, επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την έναρξη νέων ερευνών κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε το 2007. Το χρονικό του άλυτου μυστηρίου και ο βασικός ύποπτος που εξετάζουν οι Αρχές.

Στις 3 Μαΐου του 2007, λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα τέταρτα γενέθλιά της, η Βρετανίδα Μαντλίν ΜακΚαν εξαφανίστηκε. Έκτοτε, 16 χρονιά μετά, παραμένει άφαντη, με τις έρευνες των Αρχών να έχουν αποδειχτεί άκαρπες.

Την Τρίτη 23 Μαΐου, η πορτογαλική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, κήρυξε την έναρξη νέων ερευνών στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Αράντε στην πόλη Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου η Μαντλίν εξαφανίστηκε.

Οι έρευνες, που αναμενόταν αρχικά να διαρκέσουν δύο ημέρες, εστιάζουν κυρίως στην περιοχή γύρω από τη τεχνητή λίμνη, και μέχρι τη λήξη τους δεν θα δημοσιοποιηθεί κανένα στοιχείο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η μέρα που η Μαντλίν εξαφανίστηκε

Η οικογένεια ΜακΚαν βρίσκονταν για διακοπές στο τουριστικό οικογενειακό θέρετρο Ocean Club” στην Πορτογαλία μαζί με ένα ζευγάρι φίλων και τα παιδιά τους.

Το μοιραίο βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007, η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚαν έβαλαν τη Μαντλίν και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της, Σον και Αμέλι, για ύπνο, και πήγαν να δειπνήσουν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, μόλις 55 μέτρα μακριά από το δωμάτιο.

Τα ζευγάρια συμφώνησαν να πηγαίνουν εναλλάξ στα δωμάτια των παιδιών τους, για να βεβαιωθούν ότι “όλα είναι καλά”.

Ο πατέρας της Μαντλίν έκανε τον πρώτο έλεγχο στις 21:05. Αφού επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά κοιμούνταν ήσυχα στο δωμάτιό τους, επέστρεψε στο τραπέζι. Στις 22:00 ήταν η σειρά της Κέιτ ΜακΚαν. Μόλις άνοιξε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, διαπίστωσε έντρομη ότι η Μαντλίν έλειπε ενώ τα δύο μικρότερα αδέρφια της κοιμούνταν στα διπλανά κρεβάτια.

Γονείς, προσωπικό και τοπική αστυνομία “χτένισαν” την περιοχή, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ακολούθησαν πάσης φύσεως έρευνες τους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών και εθελοντών, οι οποίες κι αυτές απέβησαν άκαρπες.

O ντετέκτιβ Goncalo Amaral δίπλα στη φωτογραφία της εξαφανισμένης Μαντλίν ΜακΚαν AP Photo / Joao Henriques, Files

Η υπόθεση εξαφάνισης της 3χρονης Μαντλίν γρήγορα κέρδισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Εμβληματικά πρόσωπα της δημόσιας σφαίρας, όπως η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J.K. Rowling, ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ο κριτής του “America’s Got Talent”, Simon Cowell, πρόσφεραν μεγάλη χρηματική αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη Μαντλίν ενώ άσοι του ποδοσφαίρου, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, απηύθυναν δημόσια εκκλήσεις για βοήθεια.

Οι γονείς της επισκέφτηκαν μέχρι και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ της Ρώμης, ζητώντας του να προσευχηθεί για την κόρη τους.

Όλες οι προσπάθειες, όμως, έπεφταν στο κενό.

Οι γονείς μιλούν στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση εξαφάνισης της κόρης τους, Μαντλίν, το 2012 AP Photo/Sang Tan

Τα τελευταία 16 χρόνια, η υπόθεση έχει “κλείσει” και έχει ξανανοίξει αρκετές φορές. Έχουν κατηγορηθεί και ανακριθεί μια σειρά από ύποπτοι. Από τους γονείς της και το ζευγάρι φίλων τους, μέχρι δεκάδες ακόμα υπόπτους που έχουν προσαχθεί, ύστερα από καταγγελίες πολιτών ή νέων στοιχείων που προέκυπταν ανά διαστήματα.

Οι δυνάμεις της βρετανικής και πορτογαλικής αστυνομίας έφταναν διαρκώς σε τέλμα.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, όταν οι βρετανικές και οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν μία “νέα σημαντική ανακάλυψη”.

Οι αρχές πλησιάζουν, για πρώτη φορά, στον βασικό ύποπτο

Όπως αποκάλυψαν, εξέταζαν έναν 43χρονο Γερμανο ύποπτο, ο οποίος είχε ζήσει στην πόλη Αλγκάρβε από το 1995 μέχρι και το 2007, κοντά στο τουριστικό θέρετρο, απ’ όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2022, κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας σε βάρος του, αξιωματούχοι έκριναν επισήμως τον “Christian B” ως τον βασικό ύποπτο.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για παιδεραστία και διακίνηση ναρκωτικών και από το 2019 εκτίει ποινή 7ετούς φυλάκισης για τον βιασμό μιας Αμερικανίδας στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Κριστιάν Μπρίκνερ Carabinieri / AP IMAGES

Τον Νοέμβριο του 2022, δικαστήριο του Μπράουνσβαϊγκ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 45χρονου για πέντε υποθέσεις που σχετίζονται με σεξουαλικές επιθέσεις κατά ανηλίκων, μεταξύ 2000 και 2017.

Μεταξύ αυτών των πέντε υποθέσεων δεν περιλαμβάνεται η εξαφάνιση της Βρετανίδας Μαντλίν, ωστόσο η έκδοση εντάλματος σύλληψης αποσκοπούσε στο να διασφαλιστεί πως ο 45χρονος Γερμανός δεν θα αποφυλακιστεί μετά την έκτιση της ποινής του. Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso αποκάλυψε ότι συνήθιζε να πηγαίνει στο φράγμα Αράντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Σίλβες στην πορτογαλική πόλη Αλγκάβρε.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση Μαντλίν.

Με τις έρευνες, πλέον να επικεντρώνονται στο πρόσωπό του, Γερμανοί εισαγγελείς διέταξαν την έναρξη νέας έρευνας κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε η μικρή Βρετανίδα και διέμενε ο Μπρίκνερ. Οι γονείς της αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένει με αγωνία τα αποτελέσμα, ελπίζοντας στην έστω και καθυστερημένη δικαίωση.

Οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚάν με τη φωτογραφία της εξαφανισμένης κόρης τους AP Photo/Sang Tan, File

Τα κορίτσια που έχουν ισχυριστεί ότι είναι η αγνοούμενη

Από το 2007, δεκάδες κορίτσια έχουν ισχυριστεί ότι είναι η εξαφανισμένη Μανλτίν, με τελευταία μια 22χρονη γυναίκα από την Πολωνία. Η Τζούλια Βέντελ, όπως ονομάζεται, κατέληξε σε αυτή τη θεωρία αφού οι γονείς της απέφευγαν να της δώσουν πληροφορίες για το παρελθόν της, ενώ αρνούνταν να της δείξουν μέχρι και το πιστοποιητικό γέννησής της. Επιπλέον, η ίδια ισχυριζόταν ότι έχει το ίδιο ελάττωμα στο μάτι της που είχε η μικρή Μαντλίν ενώ δήλωνε ότι μοιάζει με τους γονείς της, τον Γκάρι και την Κέιτ.

Η Τζούλια, η οποία είναι επίσης γνωστή με τα ονόματα Julia Faustyna και Julia Wandt, όμως δεν είναι η μόνη που όλα αυτά τα χρόνια έχει ισχυριστεί πως είναι η Μαντλίν, όπως αναφέρει το lavanguardia.com.

  • Χάριετ Μπρουκς, φοιτήτρια από το Μάντσεστερ

Πριν από σχεδόν έξι χρόνια, το 2017, μια φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ονόματι Χάριετ Μπρουκς (Harriet Brookes) ισχυρίστηκε ότι είχε την ίδια καφέ κηλίδα στην ίριδά της με τη Μαντλίν και την ίδια ελιά στον δεξιό μηρό της. Η υπόθεση της Χάριετ ήρθε στο φως γιατί μοιράστηκε την ανησυχία της με μια φίλη της, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Twitter.

Παιδιά, δεν πιστεύω συνήθως σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι είμαι η Μαντλίν ΜακΚάν. Είμαι η Μαντλίν ΜακΚάν και δεν ξέρω τι να κάνω με τον εαυτό μου“, είχε πει η Μπρουκς.

Η θεωρία γρήγορα κατέρρευσε καθώς η Χάριετ φοιτούσε στο κολέγιο, ενώ η Μαντλίν ήταν μόλις 14 ετών εκείνη την εποχή. Τελικά, η κοπέλα ομολόγησε ότι όλα ήταν ένα αστείο που είχε πάει πολύ μακριά.

  • Μάντι: Η TikToker με τη φοβερή ομοιότητα

Όταν η Μαντλίν επρόκειτο να κλείσει τα 18, εμφανίστηκε ένα άλλο κορίτσι που ισχυριζόταν ότι ήταν το κορίτσι που είχε χαθεί το 2007. Ο λόγος για τη Μάντι (Maddie), μια 21χρονη tik toker που άρχισε να συγκρίνει διάφορες φωτογραφίες της με τη Madeleine ως παιδί.

Παρά το γεγονός ότι σύντομα παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για αστείο, πολλοί από τους followers της ζήτησαν να κάνει τεστ DNA, αφού η ομοιότητα και των δύο κοριτσιών ήταν πραγματικά εκπληκτική.

  • Embla Jauhojärvi: Η Σουηδή που ζούσε στους δρόμους της Ρώμης

Το πρώτο κορίτσι που ισχυρίστηκε ότι ήταν η Μαντλίν ήταν μία νεαρή Σουηδή που ονομαζόταν Embla Jauhorjärvi.

Το κορίτσι ζούσε στους δρόμους της Ρώμης και ισχυριζόταν ότι ήταν Βρετανίδα, με τα μέσα ενημέρωσης τότε να δημοσιεύσουν φωτογραφίες της Embla και την υπόθεση να λαμβάνει τότε μεγάλη έκταση.

Λόγω της όλης ταραχής και του γεγονότος ότι τα ΜΜΕ άρχισαν να επαναλαμβάνουν την πιθανότητα ότι η Μαντλίν βρισκόταν στην ιταλική πόλη, ο πατέρας της Embla διέψευσε την είδηση, λέγοντας ότι η κόρη του είχε σύνδρομο Άσπεργκερ και ότι είχε τραπεί σε φυγή. Ένα άλλο γεγονός που “διέψευσε” τη Σουηδή ήταν η ηλικία της, καθώς ήταν 21 ετών την εποχή που η Μαντλίν έπρεπε να είναι 13 ετών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα