Εξαγγελίες Τραμπ για μείωση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα χρόνια

Εξαγγελίες Τραμπ για μείωση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα χρόνια
Ντόναλντ Τραμπ AP

'Πλέον έχουμε πολύ ισχυρό στρατό. Πολύ πιο ισχυρό, έπειτα από αυτόν τον τελευταίο προϋπολογισμό. Σε κάποιο σημείο, πολύ σύντομα, θα μπορέσω να κάνω περικοπές" δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι θα επιδιώξει να μειώσει τα κόστη για την άμυνα στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησής του, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ τα πρώτα του δυόμισι χρόνια στην εξουσία.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να ψηφίσει εντός της εβδομάδας επί του προϋπολογισμού που προωθεί ο Τραμπ και προβλέπει αμυντικές δαπάνες 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκτοξεύει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού κράτους σε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

«Πλέον έχουμε πολύ ισχυρό στρατό. Πολύ πιο ισχυρό, έπειτα από αυτόν τον τελευταίο προϋπολογισμό. Σε κάποιο σημείο, πολύ σύντομα, θα μπορέσω να κάνω περικοπές. Αλλά έπρεπε να ανοικοδομήσουμε τον στρατό μας», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο C-Span.

Ο Τραμπ αύξησε τις αμυντικές δαπάνες θεαματικά μετά το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Κατηγόρησε τους προκατόχους του πως επέτρεψαν ο αμερικανικός στρατός να αποδυναμωθεί.

Ωστόσο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, μολονότι γενικά τάσσονται υπέρ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, επικρίνουν την υπερδιόγκωση του ελλείμματος και του χρέους, που χαρακτηρίζουν δημοσιονομικά ανεύθυνη πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων —την ελέγχουν οι Δημοκρατικοί— ενέκρινε τον προϋπολογισμό, καθώς προβλέπει επίσης μια αύξηση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του προγράμματός του εάν εξασφαλίσει νέα, δεύτερη θητεία το 2020, ο Τραμπ απάντησε ότι θα επιδιώξει μείωση των δαπανών για την άμυνα «τώρα που ο στρατός πλησιάζει την πλήρη ανοικοδόμησή του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα