”Excision”: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Actionaid για την κλειτοριδεκτομή

default image

Στην Κένυα του 2013, κορίτσια ηλικίας από 6 έως 15 ετών υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Το αναχρονιστικό έθιμο της κλειτοριδεκτομής σε ένα βίντεο που πρέπει να παρακολουθήσετε

Στη μάχη της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, το ελληνικό τμήμα της ActionAid επιστρατεύει τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ με τίτλο ”Excision”, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ”Indigo View Productions”.

Το ντοκιμαντέρ φέρει την υπογραφή της σκηνοθέτριας Βίκυς Βελλοπούλου και γυρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, εστιάζει στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής σε μια πολύ φτωχή και απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας.

Εν έτει 2013 οι μισές από τις 42 φυλές της Κένυας κάνουν κλειτοριδεκτομή (FGM). Πρόκειται για την αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και εκλαμβάνεται ως μία αναχρονιστική παράδοση.

Τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρουν ότι καθημερινά έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, δηλαδή περίπου δυο εκατομμύρια το χρόνο.

Πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως ένα ”πολιτιστικό αδίκημα παγκοσμίων διαστάσεων”, οι διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θανατηφόρων μολύνσεων , λόγω των μηδαμινών εγγυήσεων υγιεινής προφύλαξης, οι φεμινιστικές και οι κοινωνικές-ακτιβιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ένα έγκλημα κατά των γυναικών και τα δυτικά κράτη έχουν αρχίσει να την συμπεριλαμβάνουν στην ποινική τους νομοθεσία.

Στόχος του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να καταδείξει τις συνέπειες του αναχρονιστικού εθίμου αλλά και την αλλαγή του κλίματος.

Η λέξη-κλειδί, η κινητήριος δύναμη, το σύνθημα είναι: ”Επιλογή. Κορίτσια μπορείτε να αποφασίσετε. Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε”.

Το συγκλονιστικοτερο όλων είναι οι μαρτυρίες μικρών κοριτσιών που υποβλήθηκαν σε κλειτοριδεκτομή και μιλούν για αυτή την επώδυνη εμπειρία τους. ”Έφυγα από το σπίτι μου για να σωθώ”, ”Φοβήθηκα να πω όχι”, ”Είπα στον εαυτό μου, ας το δεχτώ και ας ζήσω όπως οι υπόλοιπες γυναίκες” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ντοκιμαντέρ ”Excision” θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου ”Odeon Όπερα”, στην Αθήνα. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της ”Action Aid”. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια. Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα