Εξετάσεις στη σορό του Αραφάτ: Ενισχύεται η άποψη ότι δηλητηριάστηκε με Πολώνιο

default image

Την πολιτική δολοφονία του συζύγου της καταγγέλλει η Σούχα Αραφάτ. Τι έδειξαν οι έρευνες ειδικής ομάδας επιστημόνων

O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, πιθανότατα δολοφονήθηκε με Πολώνιο το 2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας Ελβετών ειδικών, που έκαναν εξετάσεις στη σορό του.

Αυτό αποκάλυψε η χήρα του Αραφάτ, Σούχα. “Αποκαλύπτεται ένα πραγματικό έγκλημα” δήλωσε στο Reuters.

Επιστήμονες ομάδας ειδικών, άνοιξαν τον τάφο του Αραφάτ στη Ραμάλα και πήραν δείγματα από τη σορό του για να ερευνήσουν αν είχε δηλητηριαστεί.

Οι επιστήμονες εντόπισαν “υψηλά επίπεδα Πολωνίου”, κάτι που ενισχύει την εκδοχή της δηλητηρίασης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι έχουν επισημάνει ότι η έρευνά τους συνάντησε αρκετά εμπόδια, λόγω και του ότι έχουν περάσει 8 χρόνια από τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη. Επίσης, σημείωσαν ότι η έρευνά τους βασίστηκε σε περιορισμένα δείγματα.

“Η εξέταση επιβεβαίωσε αυτά που υποστηρίζαμε” είπε η Σούχα Αραφάτ, αφού η ομάδα, παρέδωσε το πόρισμα στους δικηγόρους της αλλά και σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Γενεύη.

“Αποδεικνύεται επιστημονικά, ότι ο θάνατος του δεν ήταν φυσικός και έχουμε αποδείξεις ότι δολοφονήθηκε”, σημείωσε η Σούχα Αραφάτ.

Η Σούχα Αραφάτ, δεν κατηγόρησε καμία χώρα ή κάποιο άτομο και παραδέχθηκε ότι ο σύζυγός της είχε πολλούς εχθρούς, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι το Ισραήλ τον χαρακτήριζε ως “εμπόδιο για την Ειρήνη”.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, επικαλούμενο αντίγραφο της έκθεσης των Ελβετών εμπειρογνωμόνων, ότι οι αναλύσεις στα δείγματα που ελήφθησαν από το λείψανο του Αραφάτ από ελβετικό εργαστήριο υποστηρίζουν την υπόθεση της δηλητηρίασης από πολώνιο του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη.

“Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν συγκρατημένα την υπόθεση ότι ο θάνατος ήταν συνέπεια μιας δηλητηρίασης με πολώνιο – 210”, σύμφωνα με την έκθεση.

“Καταμετρήσαμε δράση πολωνίου-210 στα οστά και στους ιστούς ανώτερη κατά 20 φορές σε σχέση με τις αναφορές που γίνονται στα ιατρικά εγχειρίδια”, αναφέρουν οι δέκα γιατροί του ινστιτούτου της Λωζάννης.

Παλαιστινιακή πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή και ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο “ότι αυτό που αποκάλυψε το Αλ Τζαζίρα είναι ακριβές”, σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών προτού δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτά.

ΟΑΠ: Θύμα δολοφονίας ο Αραφάτ

“Ο πρόεδρος Αραφάτ πέθανε πέφτοντας θύμα μιας οργανωμένης τρομοκρατικής δολοφονίας που διαπράχθηκε από ένα κράτος, το οποίο είναι το Ισραήλ, το οποίο ήθελε να απαλλαγεί από αυτόν”, ανέφερε παράλληλα σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ουάσελ Άμπου Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.

“Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από το ελβετικό ινστιτούτο επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του με πολώνιο και αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ την εκτέλεσε”, προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρνηθεί παλαιότερα οποιονδήποτε ρόλο στον θάνατο του Αραφάτ, επισημαίνοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν 75 ετών και ότι είχε ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης σήμερα δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τα νέα ευρήματα.

Ο Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού το Νοέμβριο του 2004. Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία, ο Αραφάτ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, που προήλθε από εντερική φλεγμονή, σε ηλικία 75 ετών.

Ολόκληρο το πόρισμα όπως δημοσιεύθηκε στο AlJazeera

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα