Έξι νεκροί και ολοκληρωτικές καταστροφές ο απολογισμός του Τυφώνα Παμ

Έξι νεκροί και ολοκληρωτικές καταστροφές ο απολογισμός του Τυφώνα Παμ

Έως και 90% των κατοικιών στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από τη σαρωτική επέλαση του τυφώνα

Ξεκίνησε σήμερα η μαζική επιχείρηση παροχής βοήθειας στο Βανουάτου μετά τον καταστροφικό κυκλώνα που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Μια 9μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πρόκειται να φθάσουν σήμερα στη χώρα προκειμένου να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών μετά το πέρασμα του Παμ, του κατηγορίας 5 κυκλώνα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ Βίλα, με το γαλλικό πρακτορείο να κάνει λόγο για καταστροφή του 90% των κατοικιών, επικαλούμενο εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

«Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου. «Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να παραμείνει κλειστό. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες για επαναλειτουργία του αργότερα την Κυριακή.

Αμέτρητα νησιά που επλήγησαν από τον τυφώνα

Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη.

«Το δίκτυο τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί να μην λειτουργεί», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Παόλο Μαλάτου, υπάλληλος στην Εθνική Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της χώρας (NDMO). «Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση εκτός της Πορτ Βίλα».

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μέχρι στιγμής 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί βάσει αναφορών που κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Αυξανόμενος αναμένεται ο αριθμός των νεκρών

«Αναμένουμε ότι (ο αριθμός των νεκρών) θα αυξηθεί, ιδιαίτερα καθώς λαμβάνουμε πληροφορίες από απομακρυσμένα νησιά. Μιλάμε για μικρά νησιά που είναι απομακρυσμένα, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές», δήλωσε ο βαν Ρούγιεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία Σέφα, ενώ διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από περίπου 83 νησιά και έχει πληθυσμό 260.000 κατοίκους.

Η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν σήμερα οι αρχές το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.

Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι 6 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις 6 επαρχίες του Βανουάτου, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα.

Η Γαλλία στέλνει στρατιωτικό αεροσκάφος

Στο μεταξύ στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε σήμερα από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του αρχιπελάγους, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.

«Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Casa μεταφέρει ιδίως μια γεννήτρια, σιτηρέσια, ένα μηχανισμό μετάδοσης» και σε αυτό επιβαίνουν «ένας αξιωματικός του μηχανικού του στρατού ξηράς, ένα στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας και ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολ Μαρίν Κλοντόν, διευθυντής του γραφείου της ύπατης αρμοστείας της γαλλικής δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το πέρας μιας συνάντησης με αντικείμενο το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης σε συνεργασία με τα προξενεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν 4 αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού» εξήγησε ο Κλοντόν.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα είναι «να καταγραφεί η κατάσταση στο πεδίο» και να αποκτηθεί «μία πιο λεπτομερής εικόνα των αναγκών σε τοπικό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τριάντα λεπτά απόλυτου τρόμου: Ένας από τους χειρότερους κυκλώνες στην ιστορία του Ειρηνικού χτύπησε το Βανουάτου

SHARE: