Ο Σιράκ στο εδώλιο

(FILES) A picture taken on November 14, 2006 shows French President Jacques Chirac during a meeting in Amiens. Former French president Jacques Chirac is to be tried on allegations that he gave 21 political allies false contracts as ghost workers in Paris city hall, his office announced on October 30, 2009.  AFP PHOTO FILES / PATRICK KOVARIK
(FILES) A picture taken on November 14, 2006 shows French President Jacques Chirac during a meeting in Amiens. Former French president Jacques Chirac is to be tried on allegations that he gave 21 political allies false contracts as ghost workers in Paris city hall, his office announced on October 30, 2009. AFP PHOTO FILES / PATRICK KOVARIK AFP

Η ώρα των εξηγήσεων για τα σκάνδαλα της δημαρχιακής θητείας του Ζακ Σιράκ έφτασε. Πρόκειται για την πρώτη δίκη με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο της χώρας. Οι πτυχές της υπόθεσης και η μάχη για την παραγραφή

Η δίκη του Ζακ Σιράκ, η πρώτη με κατηγορούμενο έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, άρχισε τη Δευτέρα, εντούτοις ανοικτό υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί σύντομα, εξαιτίας διαδικαστικού θέματος που εγείρει η υπεράσπιση.

Ο Σιράκ, 78 ετών σήμερα, καλείται να δώσει απαντήσεις ενώπιον του δικαστηρίου της γαλλικής πρωτεύουσας για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία των Παρισίων, ένα σκάνδαλο που ανάγεται στη δεκαετία του ’90, όταν ο ίδιος ήταν ο δήμαρχος της πόλης.

Κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του, ο Σιράκ απαλλάχθηκε από το δικαίωμα της παράστασής του στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια συνεδρία, υποχρεούται όμως να παρίσταται σε αυτήν της Τρίτης.

Μολαταύτα, η υπόθεση ενδέχεται να αναβληθεί για αρκετούς μήνες ακόμη εάν ο συνήγορος του ενός από τους άλλους εννέα συγκατηγορουμένους επιτύχει να εγκριθεί η προσφυγή του κατά του κανονισμού που απαγορεύει την παραγραφή των αδικημάτων, τον οποίο θέλει να προσβάλει και ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, η δίκη "θα σταματήσει" τονίζει ο αρμόδιος συνήγορος Ζαν-Υβ Λε Μπορν,έως ότου το Εφετείο αποφασίσει εάν θα πρέπει να διαβιβάσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτή η διαδικασία διαβούλευσης διαρκεί τρεις μήνες. Και εάν η υπόθεση διαβιβασθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα απαιτήσει άλλο ένα τρίμηνο μέχρι την τελική απόφαση.

Η υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας έχει δύο πτυχές: η μία αφορά τη δημαρχία των Παρισίων και 21 πλασματικούς υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο τη Ναντέρ  και αφορά επτά θέσεις υπαλλήλων που κατείχαν μόνιμα στελέχη του κόμματος RPR του Σιράκ.

Για τη δεύτερη πτυχή του κατηγορητηρίου είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικασθεί το 2004 ο πρώην πρωθυπουργός -και νυν ΥΠΕΞ-Αλαίν Ζιπέ, ενώ ο Σιράκ τότε καλυπτόταν από την προεδρική ασυλία.

SHARE:

24Media Network