Ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες: Δεν οργάνωσε ο Γκιουλέν το πραξικόπημα στην Τουρκία

U.S. based cleric Fethullah Gulen at his home in Saylorsburg, Pennsylvania, U.S. July 29, 2016.  REUTERS/Charles Mostoller/File photo
U.S. based cleric Fethullah Gulen at his home in Saylorsburg, Pennsylvania, U.S. July 29, 2016. REUTERS/Charles Mostoller/File photo U.S. BASED CLERIC FETHULLAH GULEN AT HIS HOME IN SAYLORSBURG, PENNSYLVANIA, U.S. JULY 29, 2016. REUTERS/CHARLES MOSTOLLER/FILE PHOTO

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ΕΕ, οι διώξεις είχαν σχεδιαστεί πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα, για να ενισχυθεί η εξουσία του Ερντογάν

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και πιο συγκεκριμένα η μονάδα ανταλλαγής πληροφοριών Intcen, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι o αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρώην ιμάμης Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν ήταν αυτός που διέταξε το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι διώξεις εναντίον των υποτιθέμενων υποστηρικτών του που ακολούθησαν, σχεδιάστηκαν προκειμένου να ενισχύσουν την εξουσία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα Euobserver επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι είναι πιθανό μία ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων Γκιουλενιστών, Κεμαλικών, αντιπάλων του AKP και οπορτουνιστών, να βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα, αλλά ότι είναι απίθανο ο ίδιος ο Γκιουλέν να έπαιξε κάποιο ρόλο, αφού είναι απίθανο να είχε αυτός πραγματικά τις ικανότητες και τις δυνατότητες να προβεί σε τέτοιες κινήσεις.

Μόνο ατομικά ορισμένοι Γκιουλενικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί, συνεχίζει η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί να ένιωσαν υπό πίεση και να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωρίζοντας ότι ο Eρντογάν είχε ούτως ή άλλως σχεδιάσει τη δίωξή τους για εγκλήματα τρομοκρατίας μέσα στον Αύγουστο.

Σε σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει ότι προσπαθούσε να διαλύσει το κίνημα του Γκιουλέν στην Τουρκία, επειδή αυτός αποτελούσε το μοναδικό του αντίπαλο στην προσπάθειά του να κυβερνήσει τη χώρα μέσω ενός πλήρους προεδρικού συστήματος, και ότι εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να ξεκινήσει μία ευρύτερη εκστρατεία δίωξης των αντιπάλων του, αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρόνια πριν είχαν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες «ενοχλητικών ατόμων», οι οποίες περιείχαν επίσης τα ονόματα πολιτικών ακτιβιστών, ενώ το τεράστιο κύμα συλλήψεων είχε ήδη προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι τον απαλλάσσει από την ευθύνη του πραξικοπήματος, επισημαίνει η ιστοσελίδα, η έκθεση δεν περιγράφει με ζωηρά χρώματα τον Γκιουλέν, μια και, όπως υποστηρίζει, μπορεί οι διδασκαλίες που δημοσιεύονται στο όνομά του να μιλούν επιφανειακά για ανεκτικότητα, ισλαμιστές μελετητές, ωστόσο, ειδικοί στη χρήση της γλώσσας και των συμβόλων, αναγνωρίζουν ότι αυτές είναι σαφώς αντισημιτικές και αντιχριστιανικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πραξικόπημα στην Τουρκία, Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα. Καταργείται ο πρωθυπουργός

Τουρκία: Απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για ακόμη 6.000 κρατικούς λειτουργούς

Εντάλματα σύλληψης για 380 Τούρκους επιχειρηματίες

SHARE:

24Media Network