Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να χαρακτηριστούν αμέσως υποψήφιες χώρες η Ουκρανία και η Μολδαβία

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ AP

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του οποίου οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να δώσουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Με 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη (23/06) ψήφισμα με το οποίο καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι συναντιούνται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο) να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

Θα πρέπει να πράξουν το ίδιο με τη Γεωργία μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει όσον αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του βάναυσου ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με επίδειξη ηγεσίας, αποφασιστικότητας και οράματος, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει "ταχεία διαδικασία / fast track" για την ένταξη στην ΕΕ και ότι η προσχώρηση παραμένει μια αξιοκρατική και διαρθρωμένη διαδικασία, η οποία απαιτεί να πληρούνται τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ και εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας

Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να "επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν".

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Καμία άλλη λύση από τη διεύρυνση, για τη διαφύλαξη της ίδιας της ΕΕ

Το ψήφισμα τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διεύρυνση, η οποία είναι "περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση" για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη ΕΕ.

Η προοπτική πλήρους προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την "επανενεργοποίηση" της διαδικασίας διεύρυνσης και την απεμπλοκή της όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία (στις 28 Φεβρουαρίου), η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Γεωργία (αμφότερες στις 3 Μαρτίου) υπέβαλαν αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Στις 17 Ιουνίου, η Επιτροπή δημοσίευσε γνώμες σχετικά με τις τρεις αιτήσεις, συνιστώντας στο Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να καταστούν κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network