Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: H φωτιά στη Λέσβο στις 5 φωτογραφίες της εβδομάδας

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: H φωτιά στη Λέσβο στις 5 φωτογραφίες της εβδομάδας
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις για να βοηθήσει τις αρχές πολιτικής προστασίας, όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι προέκυψε αυτή η λήψη της Λέσβου. ΕSA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δημοσίευσε τις πέντε φωτογραφίες που ξεχώρισαν, την εβδομάδα 25-29 Ιουλίου. Μεταξύ τους είναι μια από την πυρκαγιά στη Λέσβο.

Ο European Space Agency (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) δημοσίευσε τις ‘φωτογραφίες’ της εβδομάδας που ‘τραβήχτηκαν’ από δορυφόρους, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου. Είναι πέντε. Η μία είναι από την Ελλάδα.

Αν σηκώσετε το βλέμμα σας, θα δείτε το κομμάτι της Λέσβου που ‘τραυματίστηκε’ κατά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23/7. Η εικόνα που ‘συνέλαβε’ το Copernicus Sentinel-2, δείχνει “το ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς που εκτείνεται για περισσότερα από τέσσερα χιλιόμετρα. Πυκνός καπνός που ‘φουσκώνει’ είναι ορατός στην εικόνα. Τα σημάδια από τη φωτιά που αφήνονται σε όλη τη γη μπορούν να αναγνωριστούν ως το κοκκινοκαφέ χρώμα και καλύπτουν μια έκταση περίπου 1700 εκταρίων.

Πενήντα πυροσβέστες, μαζί με εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς, μαζί με εθελοντές και στρατιωτικό προσωπικό. Ως απάντηση στην πυρκαγιά, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus.

Η υπηρεσία χρησιμοποιεί δορυφορικές παρατηρήσεις για να βοηθήσει τις αρχές πολιτικής προστασίας και, σε περιπτώσεις καταστροφής, τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα, να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”.

H πρώτη Ευρωπαία αστροναύτης, Samantha Cristoforetti κάνει τον πρώτο διαστημικό της περίπατο. ΕSA

 

Η πρώτη φωτογραφία είναι η πρώτη βόλτα της αστροναύτη του ESA, Samantha Cristoforetti στο διάστημα, συνοδεία του κοσμοναύτη, Oleg Artemyev. “Ήταν ο πρώτος διαστημικός περίπατος που έκανε Ευρωπαία και ο πρώτος που πραγματοποιήθηκε από εκπρόσωπο της Ευρώπης, με διαστημική στολή Orlan του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι διαστημικοί περιπατητές έκαναν σειρά εργασιών κατά την επτάωρη Εξωφορειακή Δραστηριότητα τους. Προχώρησαν στην ανάπτυξη δέκα νανοδορυφόρων, ως μέρος ενός πειράματος ραδιοτεχνολογίας” ενώ έκαναν αντικατάσταση εξαρτημάτων στονΕυρωπαϊκό Ρομποτικό Βραχίονα (European Robotic Arm -ERA).

Υπάρχει φωτογραφία από τις εργασίες της μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης αποστολής Earth Explorer που ετοιμάζει ο ESA, σε χώρο “της μεγαλύτερης δορυφορικής εγκατάστασης δοκιμών στην Ευρώπη. Το EarthCARE θα καλύψει μια διάσταση που λείπει στην τρέχουσα μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής: το ρόλος των νεφών και των αερολυμάτων, στην ανάκλαση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα και στην παγίδευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, όπως εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης”.

Ο γαλαξίας LEDA 58109 αποκάλυψε το σύνθετο των ταξινομήσεων των γαλαξιών που υπάρχουν και δεν είναι μόνο σπειροειδείς ή ελλειπτικοί. ESA/Hubble & NASA, W. Keel

 

Άλλο ένα ντοκουμέντο που ξεχώρισε, ήταν αυτό της περιοχής Arequipa στο Περού και του ηφαιστείου Ubinas, με την πέμπτη φωτογραφία να δείχνει τον μοναχικό γαλαξία LEDA 58109. “Η ποικιλομορφία των γαλαξιών σε αυτήν την εικόνα και μόνο υπογραμμίζει τον σύνθετο ιστό των ταξινομήσεων γαλαξιών που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των γαλαξιών που φιλοξενούν εξαιρετικά φωτεινά AGN στον πυρήνα τους και των γαλαξιών των οποίων τα σχήματα αψηφούν την ταξινόμηση είτε των σπειροειδών είτε των ελλειπτικών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα