Facebook: Πρόστιμο ύψους 580.000€ για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

Facebook: Πρόστιμο ύψους 580.000€ για το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica
Facebook CEO Mark Zuckerberg AP

Το Facebook παραχώρησε στην Cambridge Analytica προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών, η οποία με τη σειρά της τα εκμεταλλεύτηκε κάνοντας προπαγάνδα.

Η υπόθεση της εταιρίας Cambridge Analytica είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα και είχε προκαλέσει συζήτηση γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση είχε ως εξής: Το Facebook είχε παραχωρήσει στην εταιρία Cambridge Analytica προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του. Από τη μεριά της η Cambridge Analytica εκμεταλλεύτηκε τα δεδομένα αυτά προκειμένου να επηρεάσει με αναρτήσεις, την ψήφο των πολιτών κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών υπέρ του Τραμπ αλλά και την περίοδο των εκλογών υπέρ ή κατά του Brexit.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και μετά από έναν χρόνο διαμάχης το Facebook αποφάσισε να καταβάλει το ανώτατο πρόστιμο ύψους 580.000€.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (Information Commissioner’s Office) της Μεγάλης Βρετανίας, κατάφερε να λήξει έναν χρόνο διαμάχης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018.

Το γραφείο δημοσιοποίησε την πρόθεσή του, προτού δώσει στο Facebook την ευκαιρία να απαντήσει και τελικά εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση της ποινής τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο. Το Facebook άσκησε έφεση κατά του προστίμου.

Δεδομένου ότι οι παραβιάσεις προστασίας δεδομένων από την Cambridge Analytica πραγματοποιήθηκαν το 2015, πριν από την εφαρμογή του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων το 2018, το μέγιστο πρόστιμο που μπορούσε να επιβάλει η ICO ήταν 500.000 λίρες.

Εάν τα αδικήματα είχαν συμβεί μετά τον Μάιο του 2018, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο. Δηλαδή έως και 4% του ετήσιου τζίρου του Facebook.

“Η προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής είναι θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για τα δικαιώματα των ατόμων, αλλά και όπως γνωρίζουμε τώρα, για τη διατήρηση μιας ισχυρής δημοκρατίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε ότι το Facebook έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των δεδομένων. Με αυτήν την ισχυρή δέσμευση για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, αναμένουμε ότι το Facebook θα μπορέσει να προχωρήσει και να μάθει από τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης.”, αναφέρει ο James Dipple-Johnstone αναπληρωτής Επίτροπος της ICO.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα