FBI: Αποκαλύψεις για σχέδιο δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ

FBI: Αποκαλύψεις για σχέδιο δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ
Οι Ρόναλντ Ρίγκαν και βασίλισσα Ελισάβετ στο Σαν Φρανσίσκο το 1983 2023 Ed Reinke/AP

Για τις απειλές από τον IRA ανησυχούσε το FBI κατά τις επισκέψεις της βασίλισσας Ελισάβετ στις ΗΠΑ, όπως μαρτυρούν αρχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αντιμετώπισε μια πιθανή απειλή δολοφονίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης το 1983 στις ΗΠΑ, δείχνουν έγγραφα του FBI.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών δημοσίευσε μια σειρά αρχείων που σχετίζονται με τα ταξίδια της αείμνηστης βασίλισσας στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατό της πέρυσι. Δείχνουν πώς το FBI, το οποίο βοήθησε στη διασφάλιση της ασφάλειας της κατά τις επισκέψεις της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Η απειλή δολοφονίας έγινε σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με το αρχείο, ένας αξιωματικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε ομοσπονδιακούς πράκτορες για μια αναφορά από έναν άνδρα που είχε συναντήσει στο χώρο. Ο αξιωματικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που “είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα από καουτσούκ“.

Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983, περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate στο Royal Yacht Britannia όταν έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite” αναφέρει το έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε σχεδιάσει να «κλείσει τους πεζόδρομους στη γέφυρα Golden Gate όσο ήταν κοντά το γιοτ». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Yosemite, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε. Δεν δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες για συλλήψεις από το FBI.

Το μυστικό αρχείο των 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault , τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, την περασμένη Δευτέρα, μετά από αίτημα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Επισκέψεις στις ΗΠΑ εν μέσω ενστάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία

Πολλές από τις κρατικές επισκέψεις της αείμνηστης βασίλισσας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του 1983 στη Δυτική Ακτή, έγιναν κατά τη διάρκεια αυξημένων εντάσεων εν μέσω των προβλημάτων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το 1976, η αείμνηστη Ελισάβετ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς των 200 ετών της Αμερικής. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πώς εκδόθηκε κλήτευση σε πιλότο που πέταξε ένα μικρό αεροπλάνο πάνω από το Battery Park με ένα πανό που έγραφε «Αγγλία, φύγε από την Ιρλανδία».

Τα αρχεία δείχνουν πώς το FBI παρέμεινε σε επαγρύπνηση σε αυτό που θεωρούσε ότι ήταν το πραγματικό ενδεχόμενο απειλών για την αείμνηστη βασίλισσα. Ο δεύτερος ξάδερφός της Λόρδος Μάουντμπάτεν σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό του IRA στην ακτή της κομητείας Σλίγκο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας το 1979.

Πριν από μια προσωπική επίσκεψη της αείμνηστης βασίλισσας στο Κεντάκι το 1989, ένα εσωτερικό σημείωμα του FBI έγραφε «η πιθανότητα απειλών κατά της Βρετανικής Μοναρχίας είναι πάντα παρούσα από τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA)».

Και συνέχιζε: «η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση για οποιεσδήποτε απειλές κατά της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από την πλευρά των μελών του IRA», στο Κεντάκι.

Η Ελισάβετ, η οποία είχε άλογα κούρσας, είναι γνωστό ότι επισκέφτηκε το Κεντάκι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της για να απολαύσει τα ιππικά αξιοθέατα της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένου του Ντέρμπι του Κεντάκι.

Σε μια κρατική επίσκεψη το 1991, επρόκειτο να δει έναν αγώνα μπέιζμπολ στο Baltimore Orioles με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Το FBI προειδοποίησε τη Μυστική Υπηρεσία ότι «Ιρλανδικές ομάδες» σχεδίαζαν διαδηλώσεις στο στάδιο και «μια ιρλανδική ομάδα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μπλοκ εισιτηρίων» για τον αγώνα.

Το γραφείο είπε στο NBC News ότι ενδέχεται να υπάρχουν “πρόσθετα αρχεία” εκτός από αυτά που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευσή τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα