Φινλανδία: φυλάκιση στους άνδρες που στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες χωρίς συναίνεση

Φινλανδία: φυλάκιση στους άνδρες που στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες χωρίς συναίνεση
shutterstock

Η Φινλανδία αλλάζει τον νόμο για όσους άνδρες στέλνουν ανεπιθύμητες ακατάλληλες φωτογραφίες. Οι ποινές κυμαίνονται από πρόστιμα έως ποινές φυλάκισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος.

Έως και έξι μήνες φυλάκιση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι άνδρες, για την αποστολή μη ρητά συναινετικών ακατάλληλων εικόνων, ως μέρος των προγραμματισμένων αλλαγών στην φινλανδική νομοθεσία για σεξουαλικά αδικήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Επί του παρόντος, ο νόμος θεωρεί πως η σεξουαλική παρενόχληση συνεπάγεται επαφή, πράγμα που σημαίνει ότι η αποστολή dick pics δεν συνιστά σεξουαλικό έγκλημα.

Ως αποτέλεσμα, οι παραβάτες μπορούν να διωχθούν μόνο σύμφωνα με τους νόμους της χώρας περί δυσφήμισης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης θα διευρυνθεί βάσει της νέας νομοθεσίας ώστε να συμπεριλάβει την “λεκτική παρενόχληση, μέσω μηνυμάτων ή φωτογραφιών που απεικονίζουν τον παραβάτη ή κάποιον άλλον”.

Οι ποινές θα ποικίλουν – από πρόστιμο έως ποινή φυλάκισης – ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος.

Έρευνα έδειξε ότι “η σεξουαλική παρενόχληση είναι αρκετά συνηθισμένη”, καθιστώντας το “πολύ σημαντικό να εξετάσουμε πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νόμο”, δήλωσε νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Τα σχόλια έρχονται μετά από μια μελέτη που κυκλοφόρησε φέτος από την φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού, Plan International, που δείχνει ότι περισσότερα από τα μισά από τα 14.000 κορίτσια και γυναίκες που ερεύνησαν είχαν υποστεί διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση.

Από τις ερωτηθείσες ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, το 35% δήλωσε ότι τους είχαν σταλεί “σεξουαλικές ή χυδαίες φωτογραφίες”.

Παρόλο που ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, η Σκωτία την ποινικοποίησε το 2010 και οι παραβάτες στο Τέξας υπόκεινται φέτος σε πρόστιμο 500 δολαρίων για την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων, σύμφωνα με τον Independent.

Εκτός από τη διεύρυνση του ορισμού της σεξουαλικής παρενόχλησης, η Φινλανδία μπορεί επίσης να αλλάξει τον χαρακτηρισμό του βιασμού βάσει της νέας νομοθεσίας σε σεξ χωρίς συναίνεση. Σύμφωνα με τον τρέχοντα ορισμό, πρέπει να υπάρχει σωματική βία ή η απειλή της για να συνιστά βιασμό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα