Φινλανδία: Ο εκφοβισμός ήταν το κίνητρο του 12χρονου δράστη των πυροβολισμών

Διαβάζεται σε 3'
Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Φινλανδία
Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Φινλανδία KIMMO BRANDT/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θύμα μπούλινγκ ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 12χρονος που άνοιξε πυρ σε σχολείο στη Φινλανδία, σκοτώνοντας έναν συνομήλικό του και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Ο 12χρονος, που πυροβόλησε και σκότωσε έναν συμμαθητή του της έκτης δημοτικού και τραυμάτισε άλλες δύο μαθήτριες σε ένα σχολείο στη Φινλανδία, υποστήριξε ότι ήταν θύμα εκφοβισμού και ότι αυτό ήταν το κίνητρό του για την επίθεσή του, έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία.

Χθες, το αγόρι έφερε μαζί του ένα περίστροφο συγγενή του στο σχολείο Βιερτόλα κοντά στο Ελσίνκι και πυροβόλησε τα τρία 12χρονα παιδιά, ενώ απείλησε και άλλους. Είχε έρθει στο σχολείο με μεταγραφή στις αρχές του 2024, ανέφεραν ερευνητές.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες της Φινλανδίας να συμμετάσχουν σήμερα σε μια ημέρα εθνικού πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια ως ένδειξη σεβασμού για το νεκρό παιδί. Οι άλλες δύο μαθήτριες—η μία φινλανδικής υπηκοότητας και η δεύτερη διπλής υπηκοότητας (φινλανδικής και κοσοβάρικης) παραμένουν στο νοσοκομείο.

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Φινλανδία KIMMO BRANDT/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ανακαλύψαμε σήμερα ότι υπήρξε εκφοβισμός πίσω από αυτήν την τραγωδία», δήλωσε ο επιθεωρητής που ηγείται των ερευνών Μάρκο Σάρκα στο Reuters.

Η προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι το αγόρι υπήρξε θύμα μπούλινγκ, είπαν οι ερευνητές σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση. Ο Σάρκα δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Η αστυνομία δεν έχει αποσαφηνίσει εάν ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η Φινλανδία καταγράφει αυξημένα επίπεδα περιστατικών εκφοβισμού στα σχολεία, με το 8,6% των μαθητών, που είναι τώρα περίπου 12 ετών, να λέει ότι στοχοθετούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το 2023 το ινστιτούτο δημόσιας υγείας THL. Η άδεια για το περίστροφο ανήκε σε έναν συγγενή του υπόπτου, σύμφωνα με την αστυνομία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ο δράστης πήρε στην κατοχή του το όπλο.

Οι άλλες δύο μαθήτριες του σχολείου Βιερτόλα που τραυματίστηκαν στην επίθεση έχουν υποστεί απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Αφότου έγιναν γνωστά τα νέα για τους πυροβολισμούς χθες το πρωί, αγχωμένοι γονείς περίμεναν για ώρες έξω από το σχολείο, καθώς οι δάσκαλοι κράτησαν κλειστές τις πόρτες στις τάξεις προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές τους, την ώρα που αστυνομικοί ερευνούσαν τις εγκαταστάσεις.

Ο ύποπτος τελικά συνελήφθη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων, έχοντας ακόμη το όπλο στην κατοχή του. Η αστυνομία λέει πως δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Το αγόρι δεν θα φυλακιστεί, καθώς είναι μικρότερο των 15 ετών και πιθανόν δεν θα θεωρηθεί ότι φέρει ποινική ευθύνη, όμως θα παραδοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα