Φινλανδία: Στην χώρα που φημίζεται για την ελευθερία των ΜΜΕ, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε σπίτι δημοσιογράφου

In this photo taken on Tuesday, July 5, 2016, a police car is parked outside Pirkanmaa district court in Tampere Finland. A Finnish prosecutor has charged six members of the Cuban national volleyball team with aggravated rape. Prosecutor Leena Koivuniemi says all six have denied the charges. She declined Tuesday, Aug. 16 to give further details pending the court case. Eight Cuban players were originally arrested following allegations that a woman was raped at a hotel where the team was staying in the city of Tampere. Two were later released. (Kalle Parkkinen/Lehtikuva via AP)
In this photo taken on Tuesday, July 5, 2016, a police car is parked outside Pirkanmaa district court in Tampere Finland. A Finnish prosecutor has charged six members of the Cuban national volleyball team with aggravated rape. Prosecutor Leena Koivuniemi says all six have denied the charges. She declined Tuesday, Aug. 16 to give further details pending the court case. Eight Cuban players were originally arrested following allegations that a woman was raped at a hotel where the team was staying in the city of Tampere. Two were later released. (Kalle Parkkinen/Lehtikuva via AP) AP

Η επιχείρηση των αρχών σχετίζεται με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου που αφορούσε θέμα ασφαλείας. Είχε προηγηθεί προσπάθειά της να καταστρέψει το laptop της

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Φινλανδία έρευνα της αστυνομίας σε σπίτι δημοσιογράφου και κατάσχεση του υπολογιστή της. Είχε προηγηθεί προσπάθειά της να καταστρέψει τον σκληρό δίσκο για να προστατέψει τις πηγές της που συνδέονται με ένα θέμα ασφαλείας, όπως ανέφερε η εφημερίδα της.

Η δημοσιογράφος Λόρα Χάλμινεν δήλωσε στην Helsingin Sanomat ότι επιχείρησε να σπάσει τον φορητό υπολογιστή της με ένα σφυρί αλλά αυτός άρχισε να βγάζει καπνούς και έτσι κάλεσε την πυροσβεστική. Μαζί με τους πυροσβέστες στο σπίτι της έφτασαν και αστυνομικοί, οι οποίοι πήραν τον υπολογιστή της και έψαξαν τους χώρους της οικίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Πρόκειται για σπάνια επιχείρηση σε μια χώρα που κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της λίστας αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Η υπόθεση σχετίζεται με ένα ρεπορτάζ της Χάλμινεν και ενός ακόμα δημοσιογράφου, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο και αφορά την υπηρεσία πληροφοριών της Φινλανδίας. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η υπηρεσία παρακολουθούσε την γειτονική Ρωσία και επρόκειτο να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες προκειμένου να παρακολουθεί και τους πολίτες της Φινλανδίας στο διαδίκτυο.

Μετά την δημοσίευση, ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νινίστο ανακοίνωσε ότι οι αρχές διενεργούν έρευνα για τη διαρροή του υλικού, στην οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ.

Η Χάλμινεν είπε στην εφημερίδα της ότι είχε αποφασίσει να καταστρέψει τον υπολογιστή "για να βεβαιωθεί ότι οι πηγές προστατεύονταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Την Κυριακή το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι και βρήκαν τον υπολογιστή να καίγεται στο υπόγειο. "Μετά από αυτό, διατάχθηκε ειδική έρευνα στο διαμέρισμα και το υπόγειο", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί έπρεπε να ενεργήσουν γρήγορα επειδή φοβούνταν ότι το υλικό που συνδέεται με την έρευνα θα καταστρεφόταν. Δεν υπήρξαν αναφορές για κάποια σύλληψη ή απαγγελία κατηγοριών.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η αστυνομία πήρε επίσης τηλέφωνα και στικάκια, χαρακτηρίζοντας την έρευνα "πολύ ανησυχητική". "Μια έρευνα σπιτιού αυτής της κλίμακας που αφορά δημοσιογράφο είναι σπάνια στην Φινλανδία", δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξε την Φινλανδία στην 3η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας των ΜΜΕ το 2017, πίσω από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

(Πηγή: Reuters, φωτό: Kalle Parkkinen/Lehtikuva via AP)

SHARE:

24Media Network