Φινλανδική Λαπωνία: Πώς ο κορονοϊός έπληξε την πατρίδα του Άγιου Βασίλη

Φινλανδική Λαπωνία: Πώς ο κορονοϊός έπληξε την πατρίδα του Άγιου Βασίλη
Στιγμιότυπο από την Λαπωνία shutterstock

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης, η Φινλανδική Λαπωνία δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πανδημία του κορονοϊού, επηρεάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του Άγιου Βασίλη.

Το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, η αυτοανακηρυγμένη «Επίσημη πατρίδα του Άγιου Βασίλη», ετοιμάζει τα νοσοκομεία της, την στιγμή που ο υπόλοιπος πλανήτης, έστω και με τους περιορισμούς της πανδημίας, γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

«Περιμένουμε 35.000 ταξιδιώτες από όλη τη Φινλανδία να έρθουν και να περάσουν τα Χριστούγεννα στη Λαπωνία», λέει η Miia Palo, επικεφαλής ιατρός νοσοκομείου αναφοράς.

Εξηγεί, επίσης, ότι ζητήθηκε από τους ανθρώπους να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις – ωστόσο, προετοιμάζονται για αρκετά κρούσματα.

Στιγμιότυπο από την Λαπωνία shutterstock

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης, η Φινλανδική Λαπωνία δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ ήταν μάλιστα από τις περιοχές που είχαν θετικό κρούσμα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου: έναν τουρίστας από τη Γουχάν, την καρδιά της covid-19, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Λαπωνία.

Από τότε, ολόκληρη η χώρα έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 34.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μόνο 350 από αυτά βρέθηκαν στη Λαπωνία, εφόσον πρόκειται για εξαιρετικά αραιοκατοικημένη περιοχή.

«Ξέρεις για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού», λέει η επικεφαλής ιατρός, αναφορικά με την λεγόμενη “βρετανική” μετάλλαξη του ιού που έχει ταράξει εκ νέου τα επιστημονικά δεδομένα. “Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα και εδώ”.

Στιγμιότυπο από την Λαπωνία shutterstock


«Η πολύ χειρότερη και σοβαρή κατάσταση του κορανοϊού στη Σουηδία επηρεάζει την περιοχή μας, λόγω της στενής σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα», λέει η επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας.

«Αυτές οι δύο πόλεις έχουν πολύ στενή σχέση, και που είχαν για πολλούς αιώνες. Είναι σαν να είναι και οι δύο στην πραγματικότητα μια μεγάλη πόλη. Οι άνθρωποι περνούσαν τα σύνορα για να δουν την οικογένειά τους, για να πάνε στο σχολείο ή να εργαστούν. Είναι σαν τα σύνορα να μην υπήρχαν καθόλου», εξηγεί.

Αλλά αυτό άλλαξε όταν “χτύπησε” ο κορονοϊός και τα σύνορα έκλεισαν.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ανθρώπους στο Tornio, λέει ο Timo Nousiainen, δήμαρχος της πόλης. «Είμαστε μια κοινωνία με τους ανθρώπους που ζουν στη Σουηδία», επεσήμανε.

Στιγμιότυπο από την Λαπωνία AP

Η Ida Katajamaa εργαζόμενη στο χιονοδρομικό κέντρο της Λαπωνίας, δήλωσε ότι δεν βλέπει προς το παρόν ξένους πελάτες -που συνήθως θα αποτελούσαν το 80% των επισκεπτών κατά τη διάρκεια ενός κανονικού χειμώνα.

Ωστόσο, είναι αισιόδοξη για το μέλλον.

«Υπάρχει πολύς χώρος εδώ. Δεν είναι ένα μέρος πολυσύχναστο», λέει. «Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι η Λαπωνία είναι ένας προορισμός που θα προσελκύσει ανθρώπους και στο μέλλον».

«Η κοινωνική απόσταση είναι στη φύση μας εδώ» πρόσθεσε με χιούμορ, σύμφωνα με τον Independent.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα