Τα εμβόλια έρχονται στην Ευρώπη: Οι πέντε συμφωνίες και το χρονοδιάγραμμα

Τα εμβόλια έρχονται στην Ευρώπη: Οι πέντε συμφωνίες και το χρονοδιάγραμμα
Εμβόλιο για τον COVID-19 AP

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν ανακοίνωσε με τη σειρά της την υπογραφή ενός ακόμη συμβολαίου για εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα ακόμη συμβόλαιο για να εξασφαλίσει ένα από τα πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει διασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

«Υπογράψαμε το 5ο μας συμβόλαιο με έναν κατασκευαστή εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν με tweet της όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων. Περισσότερα θα ακολουθήσουν», τόνισε, προσθέτοντας πως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει σε μια επιστροφή στην κανονική ζωή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Η τελευταία σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν επισήμως ότι κατέθεσαν στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά της Covid-19.

Έρχεται το εμβόλιο της Pfizer AP

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η επιτροπή του FDA σκοπεύει να συνεδριάσει τον Δεκέμβριο (8-10/12) για να συζητηθεί το εμβόλιο, αν και οι ημερομηνίες θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το αίτημα, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις 248 ημέρες που χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί το εμβόλιο και ευχαρίστησε ιδίως τους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αλλά και τους συνεργάτες των δύο εταιρειών σε όλον τον κόσμο.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά κι ακόμα με κάποια ανακούφιση, σας ανακοινώνω ότι το αίτημά μας για Κατεπείγουσα Έγκριση Χρήσης (του εμβολίου για την Covid-19) είναι τώρα στα χέρια της FDA», ανέφερε ο Μπουρλά στο μήνυμά του και συνέχισε.

“Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη και για όλους εμάς. Χρειάστηκαν μόλις 248 ημέρες για να φτάσουμε, από την ημέρα που ανακοινώσαμε το σχέδιό μας να συνεργαστούμε με την BioNTech, στην υποβολή του αιτήματος στην FDA. Λειτουργήσαμε με ασυνήθιστη ταχύτητα στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υποβολή του αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές, επικεντρωνόμενοι πάντα στην ασφάλεια. Τόσα πολλά πράγματα συνέβαλαν στο να συμβεί αυτό: πρόοδος στην τεχνολογία, καταπληκτική συνεργασία, χιλιάδες θαρραλέοι εθελοντές στις δοκιμές σε όλον τον κόσμο και, φυσικά, οι συνεργάτες που καθοδηγούνταν από το ίδιο κίνητρο και στις δύο εταιρείες”.

Πότε αναμένεται να διανεμηθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι η το “πράσινο φως” για διανομή του εμβολίου στην Ευρώπη είναι πιθανόν να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικά για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, η Συμφωνία Προαγοράς προβλέπει ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου με δυνατότητα επιπλέον προμήθειας 100 εκατομμυρίων δόσεων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

H Pizer και η BioNTech θα είναι άλλωστε έτοιμες να διανείμουν τον εμβόλιο μέσα σε λίγες ώρες μετά την έγκριση και δηλώνουν εξαιρετικά ευγνώμονες στους εθελοντές της μελέτης και στο ερευνητικό προσωπικό του προγράμματος των κλινικών δοκιμών, “καθώς η συμμετοχή τους ήταν ζωτικής σημασίας για το σημερινό σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες των εταιρειών να αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19”, υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση των δύο εταίρων.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει θετικό γεγονός “πέρα από τις προσδοκίες” τον μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας άνω του 90% που ανακοίνωσαν για τα εμβόλιά τους οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna και θεωρεί πολύ πιθανό ότι και άλλα εμβόλια θα είναι επίσης αποτελεσματικά.

Επισημαίνει, πάντως, ότι ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα των εμβολίων να μπλοκάρουν τη μετάδοση του κορονοϊού ή να αποτρέπουν σοβαρά περιστατικά της νόσου Covid-19, ότι ακόμη δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, ότι υπάρχουν πρακτικές προκλήσεις από το γεγονός πως το ένα εμβόλιο (Pfizer/BioNTech) πρέπει να συντηρείται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ και τα δύο εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις και επιπλέον ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία (αγέλης) θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν πρόκειται να δουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις τελικές αξιολογήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι σαφές πως -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – το εμβόλιο δεν μπορεί να δώσει από μόνο του τη λύση, αλλά χρειάζονται και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μέχρι να “θωρακιστεί” ο πληθυσμός.

Προετοιμασίες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Εμβόλιο για τον κορονοϊό AP

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, ωστόσο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα