Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε σε πλήθος. Τρεις Νεκροί και οκτώ τραυματίες

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε σε πλήθος. Τρεις Νεκροί και οκτώ τραυματίες

Βαρύ όχημα έπεσε πάνω σε ανθρώπους σε πολυσύχναστη περιοχή της σουηδικής πρωτεύουσας. Η σουηδική τηλεόραση κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Ερευνάται αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα (vid)

Φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους το μεσημέρι της Παρασκευής, σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας όπως όλα δείχνουν τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Νωρίτερα, πληροφορίες της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας, έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς. Το περιστατικό που οι αρχές ερευνούν αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, συνέβη σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 

Πληροφορίες άλλωστε που μεταδίδει σουηδικό ραδιόφωνο, επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών, ενώ από πολύ νωρίς αναφέρονται και πυροβολισμοί, πέραν της εφόδου με το φορτηγό. Οι αρχές απέκλεισαν άμεσα το κέντρο της πόλης προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό.

Το περιστατικό θυμίζει Νίκαια και Βερολίνο

Αξιωματικός της αστυνομίας κάνει λόγο για έναν ύποπτο, που βρίσκεται στα χέρια των αρχών για την υπόθεση. Όπως είπε, πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει επαναληφθεί στην Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να μιλάμε για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα.


“Στις 14.53 (τοπική ώρα) λάβαμε μια κλήση για βοήθεια, καθώς κάποιοι άνθρωποι τραυμάτισαν άλλους στο Drottninggatan near Klarabergsgatan. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε” σημείωσαν οι αρχές χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, έχουν γίνει αναφορές και για πυροβολισμούς, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ επισήμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τον αριθμό των τραυματιών.

Εξάλλου, αργότερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven ανέφερε πως όλα δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Πανικός στο κέντρο της πόλης

Οι εικόνες από το σημείο που καταφθάνουν όσο περνά η ώρα δείχνουν τον κόσμο έντρομο να απομακρύνεται από το σημείο. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες της πόλης να αποφύγουν το κέντρο της πρωτεύουσας για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Φωτογραφίες από το σημείο ανεβαίνουν στα social media. Εδώ το φορτηγό που έχει καρφωθεί σε κτίριο:


Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα το φορτηγό εμφανίστηκε από το πουθενά. “Δεν μπορούσα να δω αν κάποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι. Είδα τουλάχιστον δύο ανθρώπους να παρασύρονται. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσε μακριά από το σημείο”. Ειδικευμένο προσωπικό φαίνεται πως προσφέρει τις πρώτες βοήθειες επί τόπου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Άλλος μάρτυρας φαίνεται να δήλωσε: “Είδα επίσης ανθρώπους σκεπασμένους με κουβέρτες. Όλο τους το σώμα ήταν καλυμμένο”.

Το φορτηγό έπεσε με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα στο πλάι ενός εμπορικού κέντρου, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες παρέσυρε τουλάχιστον οκτώ άτομα στο πέρασμά του. “Είδα ακόμη τέσσερα σώματα λίγο πιο πέρα. Μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί είχαν παραλύσει τελείως και παρέμεναν ακίνητοι” σημείωσε ο μάρυτας.

Νωρίτερα ένα βίντεο στο twitter παρουσιάζει τον κόσμο να απομακρύνεται από το σημείο έντρομος.

Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο της επίθεσης, δείχνει πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και μονάδες πρώτων βοηθειών να επιχειρούν στο σημείο.

Αν αποδειχτεί τελικά πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, αυτό θα είναι το πρώτο από το 2010, όταν και ένας άνδρας ιρακινής καταγωγής πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Κανείς άλλος δεν είχε τραυματιστεί. Πρέπει να τονίσουμε πως τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες Σουηδοί ταξίδεψαν στη Συρία προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ INDEPENDENT/ Aftonbladet

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα