Φροζίνα Ρεμένσκι: Ευγνώμονες σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Φροζίνα Ρεμένσκι: Ευγνώμονες σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το δεξί χέρι του Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, Φροζίνα Ρεμένσκι μιλά στο News 24/7 για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας της, του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Αποστολή του News 24/7 στην Βόρεια Μακεδονία

Oι παροικούντες τα Σκόπια γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Φροζίνα Ρεμένσκι είναι το αυτί και το μάτι του Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας. Η αντ’ αυτού. Επί της ουσίας θα έλεγε κανείς ότι η Ρεμένσκι είναι η πραγματική πρόεδρος της Βουλής. Ναι μεν επικεφαλής είναι ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, ωστόσο τα νήματα τα κινεί η επιλογή Ζάεφ για την αντιπροεδρία. Από τους ανθρώπους που συναντήσαμε στη Βόρεια Μακεδονία, η κα Ρεμένσκι ήταν η μοναδική που αναφερόταν στη χώρα της χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ το νέο της συνταγματικό όνομα. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Φεύγοντας, μάλιστα, από το γραφείο της στη Βουλή της χώρας, επέμεινε να μας δείξει έγγραφο που αποδείκνυε ότι το κοινοβούλιο στην εσωτερική του επικοινωνία χρησιμοποιεί ήδη το νέο όνομα, αυτό δηλαδή που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο News 24/7 η αντιπρόεδρος της Βουλής της γείτονος υπεραμύνεται των επιλογών της κυβέρνησής της, ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ και εξάρει την ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στη χώρα σας; Είστε ευχαριστημένη με τη μέχρι τώρα πρόοδο;

Πέρα από κάθε αμφιβολία η πρόοδος που έχουν σημειώσει και οι δύο χώρες στην εφαρμογή της συμφωνίας είναι πολύ σημαντική. Και οι δύο κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσουν στις προκλήσεις και στα ανοιχτά ερωτήματα. Είχαμε την κύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς και την κύρωση του πρωτοκόλλου που επιτρέπει στη Βόρεια Μακεδονία την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα υποχρεωτικά βήματα που έπρεπε να κάνουμε βάσει της Συμφωνίας για να ρυθμίσουμε σχέσεις με το εξωτερικό. Εγιναν και ολοκληρώθηκαν με καλή θέληση και των δύο, όπως ακριβώς άρχισαν δηλαδή. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε εδώ με την αλλαγή των ονομάτων στους δρόμους, τις υπηρεσίες, τα υπουργεία κτλ, στο χρόνο που μας έχει δοθεί, καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν η συνεργασία με τον κόσμο, τα media, τους ακαδημαϊκούς της χώρας, έτσι ώστε η συμφωνία να γίνει επί της ουσίας αποδεκτή.

Δεν θέλω να κατακρίνω τους προηγούμενους πολιτικούς που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα αλλά ήταν κεφαλαιώδες στο να λύσουμε το πρόβλημα το να κάνουμε κοινωνούς της συμφωνίας τους πολίτες. Κάναμε ευρύ διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για το πως αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να φτάσει στη λύση του. Τώρα το κοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί μόνο τα κόμματα αλλά το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών η οποία δημιούργησε όλη αυτή την ατμόσφαιρα για να φτάσουμε στη λύση. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την ωριμότητα των πολιτικών αλλά και του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που συνέβαλλε τα μέγιστα. Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους δύο Πρωθυπουργούς, στους κκ Τσίπρα και Ζάεφ που έφτασαν μέχρι το τέλος της διαδρομής, εξέλιξη που θα ωφελήσει σαφώς τόσο την περιοχή όσο και την Ευρώπη ευρύτερα. Ανατέλλει μία εποχή βαθιάς επικοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μέχρι την πλήρη εφαρμογή στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και αλλού.

Πόσο δύσκολο ήταν για σας να ψηφίσετε ναι για την αλλαγή του ονόματος αλλά και για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας σας;

Θα μιλήσω προσωπικά εδώ. Είχα αναλύσει πολλά χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι σκλάβος των εθνικιστικών απόψεων και του εθνικισμού γενικότερα που μας κρατούσε τόσο καιρό μακριά από τη λύση. Οι αναλύσεις μου λοιπόν έδειξαν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία οι δύο χώρες και οι δύο λαοί μπορούν να μοιραστούν ενώ είχα πάντα αρνητική άποψη για τις “διαφορές” που εν τέλει δημιούργησαν και το πρόβλημα. Είναι ώρα να φέρουμε λοιπόν στην επιφάνεια αυτά που μας ενώνουν. Κάθε ρεαλιστής πολιτικός, ανεξάρτητα από ποιον πολιτικό φορέα προέρχεται, κατανόησε ότι αυτή η Συμφωνία ήταν απαραίτητη για να γίνει το βήμα εμπρός που περιμέναμε. Και ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των ρεαλιστικών πολιτικών. Προχωρήσαμε, λοιπόν, παρακάτω. Στην αλλαγή του ονόματος και στις συνταγματικές αλλαγές. Ξέραμε τι θα αντιμετωπίζαμε ψηφίζοντας αυτές τις αλλαγές, άρα και την ολοκλήρωση της Συμφωνίας, και διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε τίποτα να χάσουμε.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι κατά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας από τη βουλή παραβιάσατε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες λειτουργίας του. Τι απαντάτε;

Είναι εκτός λογικής αλλά και αλήθειας όλα αυτά τα επιχειρήματα. Την κύρωση, πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να την υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του κράτους, όχι ο Υπουργός Εξωτερικών. Το Σύνταγμά μας δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς να προχωρήσουν σε συμφωνίες και να εν συνεχεία να τις υπογράφουν. Ετσι γινόταν και στο παρελθόν. Ολες οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό έγιναν από τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών. Ολες οι σχετικές, με τη Συνθήκη των Πρεσπών, διαδικασίες προχώρησαν με ξεκάθαρο και απολύτως νόμιμο τρόπο. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να προκαλέσει την κατάρρευση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι αυτή κυρώθηκε από το κοινοβούλιο, δεν την υπέγραψε έτσι ώστε να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Εστειλε το κείμενο πίσω στη Βουλή για δεύτερη ψηφοφορία. Αυτή έγινε πράγματι, την κερδίσαμε αλλά και πάλι αρνήθηκε να υπογράψει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμά μας προβλέπει ότι σε περίπτωση δεύτερης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να υπογράψει. Το ανέλυσε αυτό στο σώμα της Βουλής και ο Πρόεδρος του σώματος. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται πλέον και για τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία. Και δεν υπογράφει πλέον ο κ. Ιβάνοφ γιατί όλα τα έγγραφα γράφουν “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Ελπίζουμε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, θα προκύψει πρόεδρος που θα ακολουθεί το πνεύμα της κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ σε λίγες ημέρες στα Σκόπια;

Υποδεχθήκαμε με χαρά την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα επισκεφθεί επίσημα τη χώρα μας. Δεν σας κρύβω ότι θα είναι κάτι σαν διακοπές για μας καθώς είχαμε πολλή δουλειά όλο το τελευταίο διάστημα. Περιμένουμε και από τους Ελληνες υπουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να έλθουν στη χώρα μας έτσι ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες με τους υπουργούς της δικής μας κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πολύ πρακτικό πνεύμα και μ’ αυτό πορεύεται στην πολιτική. Ξέρω ότι τον Πρωθυπουργό Τσίπρα θα ακολουθήσουν πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες γεγονός που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις. Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί και το κοινοβούλιο. Θα είναι χαρά μας να απευθύνει ομιλία στην αίθουσα της ολομέλειας στους βουλευτές. Θα είναι εξαιρετικό για τη χώρα μας να έχουμε εδώ τον Ελληνα Πρωθυπουργό και πρόκειται για γεγονός που θα δώσει επιπλέον ώθηση στην πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας.

Εχετε αναπτύξει κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία με το ελληνικό κοινοβούλιο και με τον πρόεδρο αυτού, τον κύριο Βούτση;

Στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία συνεργασία. Τα πράγματα όμως τώρα είναι διαφορετικά. Ο πρόεδρος της δικής μας Βουλής πρόκειται να προσκαλέσει επίσημα τον κ. Βούτση για επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόσφατα δική μας αντιπροσωπεία βρέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο διαδικασίας στο ΝΑΤΟ και αντάλλαξε απόψεις με Ελληνες βουλευτές για το θέμα της Συμφωνίας. Δημιουργήθηκε έτσι ένας σύνδεσμος συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών και αυτό είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον. Στα κοινοβούλια των δύο χωρών πέφτει έτσι και αλλιώς μεγάλο βάρος για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σας στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα τώρα, μετά την κύρωση της Συμφωνίας;

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε λεωφόρους εξελίξεων μπροστά μας. Η είσοδο στο ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας αυτής της χώρας. Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή αλλά και να προχωρήσουμε στην εξέταση των ζητημάτων που συνδέονται με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει πολλά για το θέμα της σταθερότητας της περιοχής υπογράφοντας αυτή τη Συμφωνία. Και με τον τρόπο που έκλεισε το δικό μας πρόβλημα πρέπει να επιλυθούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της περιοχής. Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για μας και αποτελεί μέρος της εφαρμογής της Συμφωνίας. Η υποστήριξη της Ελλάδας είναι κομβική για μας. Την περιμένουμε και στην υπόθεση της ένταξής μας στην ΕΕ.

Θα πρέπει βέβαια να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση και η αντιπολίτευση στη χώρα μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι υπόθεση μίας και μόνο κυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι έτσι. Είμαι αισιόδοξη ότι από εδώ και πέρα η ρητορική της αντιπολίτευσης δεν θα αποκλείει ως στόχο την εφαρμογή της Συμφωνίας. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε τα ζητήματα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οταν ο κόσμος δει τα κέρδη της Συμφωνίας, θα την υπερασπιστεί και θα την υποστηρίξει. Αλλωστε πολλοί ήταν οι πολίτες που αισθάνθηκαν ανακούφιση με τις υπογραφές διότι ήξεραν ότι η Συμφωνία θα ανοίξει πολλές πόρτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα