Γ.Εισαγγελέας ΕΕ: Μεγάλο μέρος της ουγγρικής νομοθεσίας περί ασύλου παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο

Γ.Εισαγγελέας ΕΕ: Μεγάλο μέρος της ουγγρικής νομοθεσίας περί ασύλου παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν AP

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής σε ότι αφορά την Ουγγαρία. Η νομοθεσία της χώρας περί ασύλου παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σημαντικό τμήμα της ουγγρικής νομοθεσίας για το άσυλο παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αναφέρεται ειδικά στην κράτηση των αιτούντων άσυλο σε περιοχές τράνζιτ στην Ουγγαρία.

Τα συμπεράσματά του ανακοινώνονται περισσότερο από έναν μήνα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με την οποία, οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται περιορισμένοι σε καταυλισμό του Ρέσκε, στα σύνορα με την Σερβία, θα πρέπει να απελευθερωθούν. Η απόφαση οδήγησε την Βουδαπέστη να ανακοινώσει ότι θα κλείσει τους επίμαχους καταυλισμούς που άνοιξε το 2015. Αυτήν την φορά, το Δικαστήριο επελήφθη προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση της διαπίστωσης ότι μεγάλο μέρος της ουγγρικής νομοθεσίας που διέπει το δικαίωμα του ασύλου και της επιστροφής πολιτών τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής είναι αντίθετη με το δίκαιο της Ενωσης.

Ο γενικός εισαγγελέας Πριιτ Πίκαμε θεωρεί ότι «η Ουγγαρία αθέτησε τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το δίκαιο της Ενωσης σε μεγάλο μέρος της εθνικής της νομοθεσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ. «Παραβίαση της υποχρέωσης διασφάλισης αποτελεσματικής πρόσβασης στην διαδικασία ασύλου», καθώς και «παραβίαση των διαδικαστικών εγγυήσεων των σχετιζομένων με τα αιτήματα διεθνούς προστασίας, την παράτυπη κράτηση των αιτούντων της προστασίας αυτής σε ζώνες τράνζιτ και στην παράνομη απομάκρυνση των πολιτών τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής». Στα συμπεράσματά του, τα οποία δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο, ο γενικός εισαγγελέας διαπιστώνει ότι οι αιτούντες άσυλο στερούνται του δικαιώματος να παρουσιάσουν το αίτημά τους σε καλές συνθήκες.

Η Ουγγαρία δεν σεβάσθηκε τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν μπορούν να παραμείνουν σε ζώνη τράνζιτ επί διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων. Ο γενικός εισαγγελέας απέρριψε το επιχείρημα της Ουγγαρίας σύμφωνα με το οποίο η μεταναστευτική κρίση το 2015 μπορούσε να δικαιολογήσει μία εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την τήρηση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας. Θεωρεί ότι η κράτηση σε ζώνη τράνζιτ όλων των αιτούντων διεθνή προστασία συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι συνοριακές «ζώνες τράνζιτ» αποτελούν κεντρική και επίμαχη υποδομή της πολιτικής ασύλου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Από την μεταναστευτική κρίση του 2015, η Ουγγαρία δέχεται τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα