Γαλλία: Δήμαρχος προτείνει την είσοδο στις πισίνες από τόπλες μέχρι με μπουρκίνι

Γαλλία: Δήμαρχος προτείνει την είσοδο στις πισίνες από τόπλες μέχρι με μπουρκίνι
Γυναίκες με διαφορετικά είδη μαγιό κολυμπούν στη Γαλλία ap

Ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ θέλει όσες κολυμπούν στην πισίνα να ντύνονται "όπως τους αρέσει", από τόπλες μέχρι με ολόσωμες στολές.

Το μπουρκίνι, ή η ολόσωμη στολή μαγιό, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στη Γαλλία, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Γκρενόμπλ ετοιμάζεται να συζητήσει τη χαλάρωση των κανόνων για τα μαγιό στις υπαίθριες πισίνες.

Οι κανόνες για τα μαγιό είναι αυστηροί στις περισσότερες γαλλικές δημόσιες πισίνες, με τους άντρες, για παράδειγμα, να πρέπει να φορούν στενά αγωνιστικά μαγιό και όχι μακρύτερα σορτς. Μέχρι τώρα, στις δημοτικές πισίνες της Γκρενόμπλ, τα μπλουζάκια προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία απαγορεύονται, εκτός από τα κοντομάνικα μπλουζάκια για παιδιά κάτω των 10 ετών ή για ενήλικες που φέρουν μαζί τους ιατρικό σημείωμα από το γιατρό τους.

Ο Έρικ Πιολέ, ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων, εκλεγμένος με του Πράσινους, κατέθεσε πρόταση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή του να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ντύνονται «όπως τους αρέσει» στις εξωτερικές πισίνες, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες να κολυμπούν τόπλες όπως και να φορούν ολόσωμα μαγιό – είτε για προστασία από τον ήλιο είτε λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Για “επιβολή ισλαμιστικών προτύπων” κάνει λόγο η δεξιά

Ο δεξιός επικεφαλής της γαλλικής περιφέρειας Auvergne-Rhône-Alpes, Λορέν Βοκιέ, έχει απειλήσει να αποσύρει όλη την περιφερειακή χρηματοδότηση στην πόλη εάν χαλαρώσουν οι κανόνες.

«Ο κ. Πιολέ σκοπεύει να επιτρέψει το μπουρκίνι στις δημοτικές πισίνες. Τον προειδοποιώ: αν το κάνει, η περιφέρεια θα κόψει όλη τη χρηματοδότηση στην πόλη της Γκρενόμπλ», έγραψε στο Twitter. «Ούτε ένα εκατοστό» χρημάτων της περιφέρειας «δεν θα χρηματοδοτήσει την υποταγή σας στον ισλαμισμό», πρόσθεσε.

Μια ανοιχτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Ζαν-Πιέρ Μπαρμπιέ, τον δεξιό επικεφαλής του συμβουλίου του διαμερίσματος, και τους εκλεγμένους αξιωματούχους του κόμματός του, αναφέρει: «Το μπουρκίνι στοχεύει, πολύ απλά, να επιβάλει ισλαμιστικά πρότυπα στην καρδιά της κολύμβησης και του δημόσιου ελεύθερου χρόνου».

Άλλοι επίσης αιρετοί υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία εναντιώνονται στο μπουρκίνι, το οποίο λένε ότι αντιπροσωπεύει «την καταπίεση και την κατωτερότητα των γυναικών». Ο Κριστόφ Φερράρι, πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος της περιφέρειας, αντιτάχθηκε στο σχέδιο του Πιολέ και είπε ότι έχει βάλει μπροστά μια «ακατανόητη σταυροφορία» στην οποία είναι μόνος του.

Το μπουρκίνι ξανά στην ατζέντα των βουλευτικών εκλογών

Η διαμάχη έχει επηρεάσει ακόμα και την ατζέντα των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα, όπου η κεντρώα ομάδα του νεοεκλεγέντα προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη την ισχυρή άνοδο της συμμαχίας της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, που φαίνεται δημοσκοπικά να κατακτά ακόμα κια την πρώτη θέση. Στην άκρα δεξιά, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στοχεύει επίσης να αυξήσει τις έδρες του.

Η Λεπέν χρησιμοποίησε τη διαμάχη για το μπουρκίνι για να επιτεθεί στην αριστερή κοινοβουλευτική συμμαχία, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι περιλαμβάνει «υπερασπιστές του μπουρκίνι στις πισίνες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ολόσωμα μαγιό προκαλούν πολιτική διαμάχη λίγο πριν από σημαντικές εκλογές. Το καλοκαίρι του 2016, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, περίπου 30 γαλλικά παράκτια θέρετρα απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις παραλίες, μετά από πρωτοβουλία του δεξιού δημάρχου των Καννών. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα διατάγματα κατά του μπουρκίνι ήταν «μια σοβαρή και εμφανώς παράνομη επίθεση στις θεμελιώδεις ελευθερίες», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της δημόσιας κυκλοφορίας και της ελευθερίας της συνείδησης.

Στη Γκρενόμπλ, ο Πιολέ είπε ότι οι νέοι κανόνες της πισίνας δεν αφορούν αποκλειστικά το μπουρκίνι και ότι το μπουρκίνι δεν είναι το θέμα. Είπε ότι η διαμάχη δείχνει ότι η ποιότητα του γαλλικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου έχει πέσει χαμηλά. «Σταματήστε να στιγματίζετε και να κάνετε διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων στη χώρα μας», είπε σε συνέντευξή του στο France 2 TV.

Είπε ότι η χαλάρωση των κανόνων σττις πισίνες αφορά την άρση των «μεροληπτικών» περιορισμών στο όνομα της υγείας και της ισότητας. «Σταματήστε να μεταμορφώνετε τις γυναίκες σε σεξουαλικά αντικείμενα λέγοντας τι πρέπει να φορούν», είπε.

Η διαμάχη έχει επικεντρωθεί ξανά στην ανεξιθρησκεία στη Γαλλία. Ο Πιολέ αυτό που λέι είναι ότι το μπουρκίνι στις πισίνες δεν είχε καμία σχέση με τη γαλλική κοσμικότητα.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι στη Γαλλία δεν επιτρέπεται να φορούν επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα στην εργασία, για να προστατεύσουν την κρατική ουδετερότητα, ωστόσο, σε σχέση με αυτό, ο Πιολέ υποστηρίζει ότι οι χρήστες δημοσίων υπηρεσιών, όπως οι κολυμβητές, είναι απλώς μέλη του κοινού και είναι ελεύθεροι να ντύνονται όπως θέλουν. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Πιολέ λέει: «Θέλουμε μια δημόσια υπηρεσία που να είναι προσβάσιμη σε όλους».

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες για τα μαγιό θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του συμβουλίου της Γκρενόμπλ στις 16 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα