Γαλλία: Εντοπίστηκε εστία “ανησυχητικής” μετάλλαξης στο Μπορντό

Γαλλία: Εντοπίστηκε εστία “ανησυχητικής” μετάλλαξης στο Μπορντό
Γυναίκα στη Γαλλία εμβολιάζεται κατά του κορονοϊού AP

Εμβόλιο για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών σε συνοικία στο Μπορντό, ζήτησαν οι αρχές μετά τον εντοπισμό εστίας μιας "ανησυχητικής" παραλλαγής του κορονοϊού.

Όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι μιας συνοικίας του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν γρήγορα και χωρίς προϋποθέσεις, αφού εντοπίστηκε εκεί μια εστία μιας «ανησυχητικής» παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Αφού ξεκίνησαν, σήμερα, τα μαζικά τεστ στη συνοικία Μπακαλάν, στα βόρεια της πόλης, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών στην περιοχή αυτή και στις γειτονικές της και μάλιστα «αν είναι δυνατόν, μέσα στο Σαββατοκύριακο ή, στη χειρότερη περίπτωση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», εξήγησε ο Πατρίκ Ντεαΐλ, ο επιστημονικός και ιατρικός σύμβουλος των τοπικών υγειονομικών αρχών. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια οι αρχές σκέφτονται να επεκτείνουν τον εμβολιασμό σε όλη την πόλη.

Ο Ντεαΐλ εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η παραλλαγή αυτή έχει εντοπιστεί και στο παρελθόν στη Γαλλία, όμως ήταν πολύ σπάνια μέχρι τώρα. «Πρόκειται για μια παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος (VoC), δηλαδή ανησυχητική, όπως ήταν για παράδειγμα η αγγλική και η ινδική. Το στέλεχος είναι το αγγλικό, αλλά με μια μετάλλαξη. Είναι γνωστή, την έχουμε δει και στο Ιλ ντε Φρανς», την περιοχή του Παρισιού, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ντεαΐλ όμως, μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί εστίες στον πληθυσμό, όπως αυτή του Μπακαλάν. Προς το παρόν έχουν βρεθεί θετικοί 46 άνθρωποι – χωρίς να υπολογίζονται τα αποτελέσματα των σημερινών τεστ. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχε εμβολιαστεί και κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, αφού όλοι είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.

«Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή είναι ανθεκτική στα εμβόλια mRNA», όπως αυτά της Pfizer ή της Moderna, σχολίασε.

Η παραλλαγή αυτή, που αποκαλείται VOC 20I/484K φέρει μια μετάλλαξη που οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η μετάλλαξη αυτή υπάρχει επίσης στη νοτιοαφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα