Γαλλία: Η αστυνομία απέτρεψε νέα τρομοκρατική επίθεση, ο ύποπτος είχε καταδικαστεί μαζί με τον Αμπααούντ

Members of French special police forces of the Research and Intervention Brigade (BRI) and forensic experts are seen near a raid zone in Saint-Denis, near Paris, France, November 18, 2015 during an operation to catch fugitives from Friday night's deadly attacks in the French capital.               REUTERS/Christian Hartmann  - RTS7R5L
Members of French special police forces of the Research and Intervention Brigade (BRI) and forensic experts are seen near a raid zone in Saint-Denis, near Paris, France, November 18, 2015 during an operation to catch fugitives from Friday night's deadly attacks in the French capital. REUTERS/Christian Hartmann - RTS7R5L REUTERS

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μια νέα επίθεση στη Γαλλία. Ο ύποπτος που συνελήφθη είχε καταδικαστεί στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας "απέτρεψαν μια νέα επίθεση στην Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά από τη σύλληψη χθες το πρωί ενός Γάλλου ύποπτου.

"Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία", είπε ο Καζνέβ σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από το γραφείο του.

Μετά τη σύλληψη από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία πραγματοποίησε έφοδο χθες βράδυ σε κτίριο του προαστίου Άρζαντοιλ, βόρεια του Παρισιού, τόνισε.

"Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε ο υπουργός.

Η σύλληψη έγινε δύο μέρες μετά από την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε τραίνο του μετρό που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 άτομα και τραυμάτισαν περίπου άλλα 270, στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Βελγίου.

Τον Νοέμβριο, 130 άτομα σκοτώθηκαν στο Παρίσι σε συντονισμένες επιθέσεις σε καφενεία, ένα στάδιο αγώνων και έναν συναυλιακό χώρο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις και στις δύο πρωτεύουσες.

Ο ύποπτος είχε  καταδικαστεί μαζί με τον Αμπααούντ

Ο ύποπτος είχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού και σκοτώθηκε από την αστυνομία, σε μια δίκη για το δίκτυο των τζιχαντιστών προς τη Συρία, δήλωσαν σήμερα πηγές της γαλλικής αστυνομίας.

Η σύλληψη αυτού του άνδρα, που κατονομάστηκε μόνον ως Ρεντά Κ., οδήγησε χθες το βράδυ τους αστυνομικούς σε ένα διαμέρισμα της περιοχής του Παρισιού, όπου βρέθηκε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Χθες οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Γάλλο υπήκοο που είναι ύποπτος ότι ανήκει σε ένα δίκτυο μαχητών που σχεδίαζε μια επίθεση στη Γαλλία.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σημείωσε ότι η σύλληψη αυτή βοήθησε "να αποτραπεί μια συνωμοσία στη Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο".

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι ο άνδρας που συνελήφθη "είναι ύποπτος για ανάμειξη στο ύψιστο επίπεδο στο σχέδιο αυτό" και σημείωσε ότι ο συλληφθείς "ανήκε σε τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε να χτυπήσει τη Γαλλία".

Μετά τη σύλληψή του από την γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αυτή πραγματοποίησε έφοδο σε κτίριο με διαμερίσματα στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Αρζεντέγ.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ITele μετέδωσε ότι στο σπίτι του άνδρα αυτού βρέθηκαν εκρηκτικά.

"Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνδέουν αυτό το σχέδιο (επίθεσης) με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε χθες το βράδυ ο Καζνέβ, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα τη βελγική πρωτεύουσα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, Τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρυξέλλες: Το χρονικό του τρόμου

SHARE: