Οι πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 10'
Οι πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Ευρώπη
Στιγμιότυπο από κηδεία θυμάτων, μετά το δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Σερβία, τον Μάιο του 2023 AP Photo/Darko Vojinovic

Το χρονολόγο των πιο σοκαριστικών επιθέσεων, που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχθηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, μετά από επίθεση ένοπλου φοιτητή σε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 15 άτομα -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 24 -εκ των οποίων οι 9 σοβαρά-, αριθμοί πάντως που ενδέχεται να αυξηθούν. Νεκρός εντοπίστηκε, δε, και ο πατέρας του ενόπλου σε ένα χωριό, περίπου 21 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα.

Προς το παρόν, τα κίνητρα του δράστη είναι άγνωστα, ωστόσο το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα πρώτα μηνύματά του στο Telegram, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Ένα εξ αυτών είναι ότι είχε προαναγγείλει κάποιου είδους επίθεση.

Πρόκειται για αναρτήσεις που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες, με τα λεγόμενα του ενόπλου τις περισσότερες φορές να είναι ασυνάρτητα. Όπως αναφέρει, πάντως, φέρεται να είχε “εμπνευστεί” από ένα περιστατικό στις 14 Δεκεμβρίου στο Bryansk της Ρωσίας.

Εκεί, μια 14χρονη, η Αλίνα Αφανασκίνα σκότωσε 2 συμμαθητές της και τραυμάτισε άλλους πέντε, προτού αυτοκτονήσει, όπως έπραξε και ο David Kozak στην Πράγα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δράστης φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας Martin Vondrášek επιβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως εμπνεύστηκε την επίθεση από παρόμοιο περιστατικό στο εξωτερικό.

Αστυνομία στην Πράγα MARTIN DIVISEK/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πυροβολισμοί στην Πράγα
Πυροβολισμοί στην Πράγα AP

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με κάποιες από τις χειρότερες μαζικές δολοφονικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες:

Βέλγιο, Μάιος 1987

Ο Μίχαελ βαν Βίνεντελ, έχοντας τραυματίσει τους πεθερούς του και σε κατάσταση σε αμόκ στην αγροτική κωμόπολη του Μπογκάαρντεν, νότια των Βρυξελλών, πυροβολεί και σκοτώνει έξι ανθρώπους και αυτοπυροβολείται, καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον πείσουν να παραδοθεί.

Βρετανία, Αύγουστος 1987

Ο Μάικλ Ράιαν, ένας 27χρονος παθιασμένος με τα όπλα από την πόλη Χάνγκερφορντ, σκότωσε 16 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 11, ενώ στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Μια έκθεση για τη σφαγή διαπίστωσε ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης και τηλεπικοινωνιών μπορεί να παρεμπόδισαν την αντίδραση της αστυνομίας στο περιστατικό.

Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν χρησιμοποιώντας νόμιμα όπλα και ημιαυτόματα τουφέκια και η έκθεση ανέφερε ότι η νομοθεσία περί πυροβόλων όπλων θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη και, κατά συνέπεια, ο νόμος περί πυροβόλων όπλων (Τροποποίηση) του 1988 ψηφίστηκε στον απόηχο της σφαγής. Ο νόμος απαγόρευε την κατοχή ημιαυτόματων τυφεκίων κεντρικού πυρός και περιόριζε τη χρήση κυνηγετικών όπλων χωρητικότητας άνω των τριών φυσιγγίων.

Γαλλία, Ιούλιος 1989

Ένας Γάλλος αγρότης πυροβόλησε και σκότωσε 14 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειάς του, στο χωριό Λουξιόλ, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Τραυματίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς.

Ο Christian Dornier, 31 ετών πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του και σκότωσε έναν κτηνίατρο που επισκεπτόταν την οικογενειακή φάρμα πριν στρέψει θανάσιμα το όπλο του στη μητέρα του και τη νιόπαντρη αδερφή του.

Στη συνέχεια, διέσχισε τους δρόμους του χωριού του, πυροβολώντας αδιακρίτως τους περαστικούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Γαλλία, Σεπτέμβριος 1995

Ένας 16χρονος, οπλισμένος με τουφέκι, κυκλοφορεί σε κατάσταση αμόκ στην πόλη Κιέρ, έπειτα από έναν καυγά με τους γονείς του. Ο Έρικ Μπορέλ πυροβόλησε και σκότωσε 16 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο ανήλικος ήταν μαθητής γυμνασίου.

Δολοφόνησε την οικογένειά του στο Solliès-Pont στο διαμέρισμα της Τουλόν στις 23 Σεπτεμβρίου 1995 και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε άλλα δώδεκα άτομα και τραυμάτισε άλλα τέσσερα την επόμενη μέρα. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ο Μπορέλ αυτοπυροβολήθηκε.

Βρετανία, Μάρτιος 1996

Ο Τόμας Χάμιλτον εισβάλλει σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Ντανμπλέιν της Σκωτίας, πυροβολεί και σκοτώνει 16 παιδιά και τη δασκάλα τους, προτού βάλει τέλος στη ζωή του. Ο ίδιος αναγνωρίστηκε από την Αστυνομία ως τον Τόμας Χάμιλτον, 43 χρόνων, αρκετά γνωστός στην περιοχή και μοναχικός τύπος. Ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης αθλητικού κέντρου για αγόρια.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με τέσσερα πιστόλια και εισέβαλε στο σχολείο από την κεντρική πόρτα λίγο μετά την άφιξη των παιδιών, κατευθύνθηκε αμέσως, προφανώς γνωρίζοντας το χώρο, στο γυμναστήριο, όπου η μικρότερη τάξη έκανε μάθημα.

Γερμανία, Απρίλιος 2002

Ο Ρόμπερτ Σταϊνχάουζερ, 19 ετών, ανοίγει πυρ στην Ερφούρτη, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να γράψει ένα τεστ μαθηματικών. Σκότωσε 12 καθηγητές, μια γραμματέα, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό στο Γυμνάσιο Γκούτενμπεργκ και κατόπιν αυτοκτόνησε.

Φινλανδία, Νοέμβριος 2007

Ο Πέκα-Έρικ Αουβίνεν σκότωσε έξι συμμαθητές του, μια νοσοκόμα και τον διευθυντή του Λυκείου Γιόκελα, κοντά στο Ελσίνκι, προτού στρέψει το πιστόλι στον εαυτό του και βάλει τέλος στη ζωή του.

Η τραγωδία σημειώθηκε στο σχολείου του στις 7 Νοεμβρίου 2007, στην πόλη Jokela, Tuusula. Ο ένοπλος, 18 ετών, μπήκε στο σχολείο εκείνο το πρωί οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο πιστόλι. Σκότωσε οκτώ άτομα και τραυμάτισε ένα άτομο στο δάχτυλο του ποδιού πριν αυτοπυροβοληθεί.  Άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν.

Φινλανδία, Σεπτέμβριος 2008

Ο σπουδαστής Μάτι Σάαρι ανοίγει πυρ σε μια επαγγελματική σχολή στο Καουχαγιόκι της βορειοδυτικής Φινλανδίας και σκοτώνει εννέα μαθητές και έναν υπάλληλο. Ο δράστης αυτοκτόνησε.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Seinäjoki (SeAMK) στο Kauhajoki της Φινλανδίας. Ο ένοπλος, ο 22χρονος φοιτητής Matti Juhani Saari, πυροβόλησε και σκότωσε δέκα άτομα με ημιαυτόματο πιστόλι Walther P22 Target, προτού αυτοπυροβοληθεί. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Μία γυναίκα τραυματίστηκε.

Γερμανία, Μάρτιος 2009

Ένας 17χρονος ένοπλος σκότωσε εννέα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς σε σχολείο κοντά στη Στουτγάρδη και άλλον έναν άνθρωπο σε μια κλινική.

Αργότερα έπεσε νεκρός, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, κατά την οποία σκοτώθηκαν και δύο περαστικοί, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Βρετανία, Ιούνιος 2010

Ο Ντέρικ Μπερντ ανοίγει πυρ σε διάφορες κοινότητες στην αγροτική περιοχή της Κάμπρια. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, 11 τραυματίστηκαν. Ο δράστης αυτοκτόνησε.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκan στις 2 Ιουνίου 2010 όταν ένας ένοπλος, ο οδηγός ταξί Derrick Bird, σκότωσε δώδεκα άτομα (συμπεριλαμβανομένου του δίδυμου αδελφού του) και τραυμάτισε άλλους έντεκα στην Cumbria, Ηνωμένο Βασίλειο.

Το θρίλερ ολοκληρώθηκε όταν ο άνδρας αυτοκτόνησε σε μια δασώδη περιοχή αφού εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του.

Σλοβακία, Αύγουστος 2010

Ένας ένοπλος σκοτώνει έξι μέλη μιας οικογένειας Ρομά και άλλη μια γυναίκα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Άλλοι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 2010, όταν οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν από έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ στην περιοχή Devínska Nová Ves σε ένα προάστιο της σλοβακικής πρωτεύουσας, Μπρατισλάβα. Στη συνέχεια ο ένοπλος αυτοκτόνησε.

Ολλανδία, Απρίλιος 2011

Ο Τρίσταν φαν ντερ Φλις ανοίγει πυρ στο εμπορικό κέντρο Ridderhof, στα νότια του Άμστερνταμ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους προτού στρέψει το όπλο και στον εαυτό του.

Συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου 2011, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ένοπλο που μπήκε στο εμπορικό κέντρο Ridderhof στο Alphen aan den Rijn, στην Ολλανδία, μια πόλη περίπου 33 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικά του Άμστερνταμ. Χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι, ο 24χρονος πυροβόλησε πολλούς ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με διαφορετικό πυροβόλο όπλο. Αποτέλεσμα του mass shooting ήταν επτά θάνατοι, συμπεριλαμβανομένου του δολοφόνου, και 17 τραυματίες.

Νορβηγία, Ιούλιος 2011

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ σκοτώνει συνολικά 77 ανθρώπους. Οι οκτώ τραυματίζονται θανάσιμα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Όσλο. Στη συνέχεια ανοίγει πυρ και σκοτώνει άλλους 69 –οι περισσότεροι έφηβοι– σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1979 είναι Νορβηγός εθνικοσοσιαλιστής τρομοκράτης που διέπραξε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νορβηγία το 2011.

Στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε οκτώ άτομα με την έκρηξη μιας βόμβας σε φορτηγό μέσα στο Regjeringskvartalet (κυβερνητικό συγκρότημα) στο Όσλο και στη συνέχεια σκότωσε με πυροβολισμούς 69 συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) στο νησί Ουτόγια.

Τον Ιούλιο του 2012 καταδικάστηκε για μαζικές δολοφονίες, πρόκληση φονικής έκρηξης και τρομοκρατία. Ο δράστης μέχρι και σήμερα είναι αμετανόητος.

Γαλλία, Νοέμβριος 2015

13 Νοεμβρίου 2015, 11 το βράδυ. Δύο εκρήξεις κοντά στο Σταντ ντε Φρανς προκαλούν πανικό στους χιλιάδες θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μεταξύ των θεατών και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ήταν μόνο ένα από τα σημεία όπου «χτύπησαν» οι οκτώ δράστες των παράλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τζιχαντιστές επιτέθηκαν στους εξωτερικούς χώρους καφετεριών και εστιατορίων της γαλλικής πρωτεύουσας, δολοφονώντας τους θαμώνες.

Λίγο αργότερα, τρεις ένοπλοι ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στο θέατρο Μπατακλάν, στη διάρκεια ροκ συναυλίας. Πήραν ομήρους και άρχισαν να τους σκοτώνουν, προκαλώντας έτσι την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι δράστες σκότωσαν συνολικά 89 ανθρώπους πριν πέσουν νεκροί. 130 νεκροί και σχεδόν 400 τραυματίες είναι ο συνολικός απολογισμός των τραγικών γεγονότων.

Γερμανία, Ιούλιος 2016

Ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός, παθιασμένος με τις μαζικές δολοφονίες, σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο Μόναχο. Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της 22ας Ιουλίου, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο.

Καθώς ο κόσμος βρισκόταν στον χώρο, ένας 18χρονος νεαρός, ο οποίος ήταν ο ένοπλος δράστης, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αποτέλεσμα να στερήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να τραυματίσει και αρκετά άτομα. Ο ίδιος μάλιστα μετά από την πράξη του αυτοπυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός.

Οι δράστες ήταν τρεις, με τους δύο να καταδιώκονται ακόμη από την Αστυνομία. Έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πως σημειώθηκαν τρία τέτοια περιστατικά παρόμοια με την αρχική επίθεση και άμεσα συνδεόμενα με αυτήν.

Γερμανία, Μάρτιος 2023

Ένας ένοπλος στο Αμβούργο σκοτώνει έξι ανθρώπους και αυτοκτονεί σε μια αίθουσα προσευχής των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα που έχασε το μωρό της.

Ο Φίλιπ Φ. δεν είχε ποινικό μητρώο, αλλά το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στη βάση δεδομένων της Αστυνομίας, λόγω της αίτησης για οπλοκατοχή που είχε υποβάλει παλαιότερα ως αθλητής σκοποβολής. Η άδεια εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα και από την προβλεπόμενη ψυχολογική αξιολόγηση.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, ενώ κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία ακόμη αξιολογούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου ‘Αντι Γκρότε έκανε λόγο για «το χειρότερο έγκλημα στην πρόσφατη ιστορία της πόλης» και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες απέτρεψαν, όπως είπε, μεγαλύτερη τραγωδία. Χωρίς τραυματισμούς διασώθηκαν περίπου 20 άτομα.

Σερβία, Μάιος 2023

Ένα 13χρονο αγόρι σκοτώνει οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα ασφαλείας σε σχολείο του Βελιγραδίου. Δύο ημέρες αργότερα, ένας ένοπλος σκοτώνει οκτώ ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 14 σε ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Και οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν.

Ολόκληρη η Σερβία συγκλονίζεται από τα δύο αιματηρά επεισόδια, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ την Τετάρτη (03/05), όταν ένας 13χρονος, έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό και χρησιμοποιώντας τα όπλα του πατέρα του, σκότωσε οκτώ συμμαθητές του και έναν σχολικό φύλακα σε δημοτικό σχολείο στο Βράτσαρ, μία μεσοαστική συνοικία του Βελιγραδίου.

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή (05/05), οι άνθρωποι ξύπνησαν με την είδηση ενός ακόμη μακελειού, με τραγικό απολογισμό 8 νεκρούς και 14 τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα