Γαλλία: Η Πρωτομαγιά αναζωπυρώνει την οργή για τις συντάξεις – Ένταση και χημικά

Γαλλία: Η Πρωτομαγιά αναζωπυρώνει την οργή για τις συντάξεις – Ένταση και χημικά
"Μακρόν, ληστής των φτωχών" - Διασώστες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς AP Photo/Aurelien Morissard

Δυναμικές διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία, με ανυποχώρητο αίτημα να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Μακρόν για τις συντάξεις. Επιστρατεύτηκαν UAVs για την επιτήρηση των κινητοποιήσεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν και πάλι εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας ανυποχώρητο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Είναι η πρώτη Πρωτομαγιά ύστερα από 87 χρόνια (από το 1936) που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα με σύνθημα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.

Γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν τη σημερινή Πρωτομαγιά “ιστορική”, όπως αναφέρει η DW, λαμβάνοντας υπόψιν και το πλήθος κόσμου που πιστεύουν ότι θα κινητοποιηθεί στα 300 και πλέον σημεία συγκέντρωσης μέσα στη μέρα.

Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία στους δρόμους, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Πριν λίγη ώρα στο Παρίσι σημειώθηκαν οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, με την αστυνομία να προχωρά σε ευρεία χρήση χημικών αλλά και σε βίαιες επιθέσεις στους διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις.

Νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές του Extinction Rébellion κάλυψαν με μπογιές το Ίδρυμα Louis Vuitton, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ακτιβιστές ζητούν δράση «κατά των πλουσίων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Στόχος η μη εφαρμογή του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβρη

Η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει τελειώσει. Ωστόσο συνδικάτα και αντιπολίτευση δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Συνδικάτα είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύρο άνθρωποι θα διαδηλώσουν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Δυναμικές διαδηλώσεις για την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκαν και στην Τουρκία, με επεισόδεια και δεκάδες προσαγωγές στην πλατεία Ταξίμ.

Σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έλαβε για να εμποδίσει τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που δεν έχουν άδεια από τις κρατικές αρχές.

Το πρωί μέλη του συνδικάτου Umut-Sen επιχείρησαν να κάνουν πορεία από το σημείο προσυγκέντρωσης, στην περιοχή Μπεσίκτας του Βοσπόρου, προς την πλατεία Ταξίμ., σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η αστυνομία τους εμπόδισε και προχώρησε σε 15 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, περίπου 30 μέλη του Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης (ΗΚΡ) επιχείρησαν και αυτά να κάνουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ. Η αστυνομία εμπόδισε την πορεία και αυτής της ομάδας, συλλαμβάνοντας 20 μέλη της.

Στην ασιατική πλευρά της πόλης, ένταση υπήρξε στην περιοχή Μάλτεπε, όταν η αστυνομία ζήτησε από διαδηλωτές να κατεβάσουν τα πανό που έφεραν μαζί τους. Σημειώθηκε ένταση, κατά την οποία υπέστη μικρές υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και η αστυνομία συνέλαβε,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 15 διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα