Γαλλία: Μηνύσεις κατά της NSA και του FBI για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Γαλλία: Μηνύσεις κατά της NSA και του FBI για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Δύο οργανώσεις στη Γαλλία κατέθεσαν μήνυση σε βάρος της NSA, του FBI και επτά εταιρειών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές αρχές

Δύο οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν μήνυση σε βάρος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) και επτά εταιρειών που φέρονται να βοήθησαν την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Γάλλων πολιτών.

Η μήνυση, που βασίζεται στις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις κατασκοπευτικές μεθόδους που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, στρέφεται "κατ' αγνώστων". Ωστόσο, στο έγγραφο κατονομάζονται οι εταιρείες Microsoft, Yahoo!, Google, Paltalk, Facebook, AOL και Apple ως "πιθανοί συνεργοί" της NSA και του FBI.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) και η Γαλλική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) ζητούν από τις γαλλικές δικαστικές αρχές να ερευνήσουν το ρόλο που έπαιξαν οι συγκεκριμένες εταιρείες, οι διακομιστές των οποίων φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την υποκλοπή μηνυμάτων, βίντεο, φωτογραφιών και άλλων προσωπικών δεδομένων.

Οι εταιρείες πάντως διαψεύδουν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM.

Εκπρόσωποι των εταιρειών Facebook και Google που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς είπαν ότι δεν παρέχουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες απευθείας πρόσβαση στους διακομιστές τους και ότι παρέχουν πληροφορίες μόνο όταν αυτό απαιτείται από το νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προς Βενεζουέλα ο Σνόουντεν

WikiLeaks: Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο σε άλλες έξι χώρες

Για κατασκοπεία κατηγορεί την DGSE η Λε Μοντ

SHARE:

24Media Network